utorak , maj 26 2020
Početna / Vijesti / Društvo / 116. godišnjica Gimnazije „Tanasije Pejatović“

116. godišnjica Gimnazije „Tanasije Pejatović“

gimnayija naslovnaDanas je u Gimnaziji„Tanasije Pejatović“ u prisustvu direktora, profesora, učenika, predstavnika lokalne uprave, Ministarstva prosvete, velikog broja zvanica privrednog i kulturnog života Pljevalja obilježena proslava  – 116 godina od osnivanja ove ustanove.

– Ovdje su se odavno susretali i sukobljavali svjetovi. Na junačkim prsima ovog grada, prepunim rana, prije 116 godina zablistao je orden za hrabrost i znanje, za vječitu i poslednju odbranu slobodnog duha. Ispričati pravu priču o sudbini našeg prostora, znači ispričati najdublju priču o pljevaljskoj gimnaziji, ući u najtananije odaje sjećanja, primijeniti najviša znanja ars memoria. Ona nije samo dio istorije, postala je dio geografije, jer je iz nepoznatog izvukla ovaj dio vaseljene.  Gotovo da  se o njoj danas smije pisati i govoriti jedino čitanjem. Svjedočanstva o njenom dugom trajanju brojna su i bogata – kazala je Ljiljana Bajčetić, predsjednica Školskog odbora.

Po riječima Dragana Zukovića, direktora Gimnazije „Tanasije Pejatović“ ova ustanova je za 116 godina postojanja iznjedrila hiljade učenika koji su stekli solidna opšteobrazovna znanja, a preko 10.000 učenika je ovde maturiralo.

– Pljevlja se između ostalog prepoznaju po svojoj Gimnaziji. Nama je poznato da se ona okitila brojnim nagradama i priznanjima koja su dodijeljena njenim učenicima, profesorima i naravno njoj kao ustanovi. Slijediti svijetlu tradiciju Gimnazije „Tanasije Pejatović“ nije lako, ali obaveza ne smije da iznevjeri. Znamo da je tu znanje – tradicija stručnost i naravno bezbjednost uzeto kao moto Gimnazije – istakao je Zuković.

 

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

gimnayija 1

 

gimnayija 4

gimnayija 3

gimnayija 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

boban-mugoc5a0a-ijzcg

Mugoša: Kraj epidemije moguć 2. juna

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da bi kraj epidemije koronavirusa u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *