petak , februar 26 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Bojović: Sedam prioriteta za 100 dana nove Vlade

Bojović: Sedam prioriteta za 100 dana nove Vlade

Od nove vlade, u prvih 100 dana njenog rada, Vladislav Bojović, direktor Udruženja saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, očekuje  realizaciju sedam prioritetnih zadataka: održavanje popisa 2021. Godine,  Zakon o slobodi vjeroispovjesti, birački spisak, mini šengen, proporcionalna zastupljenost Srba u javnom sektoru, prestanak diskriminacije po osnovu nacionalnosti, jezika i pisma i dvojno državljanstvo.

Polazeći od rasprostranjene nepravde i brojnih deformacija u Crnoj Gori,kao udruženje koje ima za cilj jačanje saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i koje se zalaže za zaštitu tradicionalnih vrijednosti i prava Srba u Crnoj Gori, u saopštenju za javnost Bojović navodi koji su ciljevi rješavanja postavljenih prioriteta:

  1. Da obezbijedi održavanje popisa u redovnom terminu (proljeće 2021. godine).

 

Cilj: Slobodno izjašnjavanje građana u pogledu njihovog nacionalnog, jezičkog i vjerskog identiteta i konačno definisanje većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

 

  1. Da obezbijedi prestanak važenja postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti u cjelosti.

 

Cilj: Stvaranje uslova za izradu novog zakona uz učešće svih vjerskih zajednica; zaštita kanonskog statusa Srpske pravoslavne crkve i njene imovine u Crnoj Gori; ravnopravan status tradicionalnih (kanonskih) vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

 

  1. Da prečisti birački spisak.

 

Cilj: Stvaranje ključnog preduslova za održavanje prvih demokratskih izbora u Crnoj Gori.

 

  1. Da podrži inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja, tzv. mini Šengen, i krene da koristi brojne mogućnosti saradnje sa državama regiona, pogotovo sa Republikom Srbijom, u oblasti investicija, energetike, infrastrukture…

 

Cilj: Obnavljanje privrede, otvaranje novih radnih mjesta i realizacija ključnih infrastrukturnih projekata.

 

  1. Da Srbima omogući zapošljavanje pod jednakim uslovima sa ostalim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, što podrazumijeva proporcionalnu zastupljenost Srba u javnom sektoru i na rukovodećim mjestima.

 

Cilj: Prestanak diskriminacije, segregacije i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori – obezbjeđivanje jednakih uslova i prava za sve.

 

  1. Da izmjenama zakona i drugih akata obezbijedi odgovarajuću poziciju srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma u obrazovnom sistemu i javnoj sferi, shodno činjenici da srpskim jezikom i po poslednjem popisu govori većinska jezička zajednica u Crnoj Gori.

 

Cilj: Obezbjeđivanje prava govornicima srpskog jezika da se školuju na svom jeziku – prestanak diskriminacije po osnovu nacionalnosti, jezika i pisma u obrazovnom sistemu, medijima i kulturi.

 

  1. Da radi na dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom.

 

Cilj: Obezbjeđivanje prava i olakšica za građane Crne Gore koji žele da budu nosioci i korisnici dvojnog državljanstva sa Srbijom.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevaljske novine

Sjutra uživo javna debata na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina

Sjutra u 11 sati na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina, organizujemo, uživo „live stream“, javnu debatu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *