četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Kreditna linija EIB od 20 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Kreditna linija EIB od 20 miliona evra za mala i srednja preduzeća

U cilju bržeg ekonomskog oporavaka i veće zaposlenosti u Crnoj Gori Evropska investiciona banka (EIB)  i Podgorička banka(članica OTP Grupe), danas su, potpisale ugovor o zajmu u iznosu od 20 miliona eura za brži oporavak MSP i preduzeća, kao što su veleprodaja/maloprodaja i uslužne djelatnosti, nakon pandemije COVID, navodi se u saopštenju za medije medijskog konsultanata EIB.

Zajam predstavlja dio odgovora Tima Evropa na COVID-19 u zemljama Zapadnog Balkana, kao i paketa Evropske unije u vrijednosti od 3,3 milijarde eura namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana kako je najavljeno na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, maja 2020. godine. Ovo je treći po redu zajam EIB Crnoj Gori u sklopu Tim Evropa COVID-19 vanrednih finansijskih mjera kojima je banka podržala crnogorska MSP sa 100 miliona eura u 2020. godini.

 

Potpredsednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan, Lilyana Pavlova izjavila je da je adekvatna podrška privatnom sektoru jedini način da osiguramo održiv i dugoročan razvoj Crne Gore i zapadnoevropskog regiona kao cjeline, te da u okviru kreditne linije koju su danas potpisali jačaju crnogorski bankarski sektor i njegovu sposobnost da finansira oporavak ekonomije.

 

-Kriza koju je izazvala pandemija je uticala na skoro sve industrijske grane, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu. Blagovremene mjere su sada važne i nama je drago što će ova kreditna linija sa EIB pružiti podršku crnogorskim MSP i preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u najugroženijim privrednim sektorima u prevazilaženju posljedica pandemije na njihovu likvidnost, istovremeno pomažući njihov novi investicioni ciklus. Mala i srednja preduzeća su osnov savremene ekonomije i naša banka će biti tu da potpomogne svaki održiv i opravdan projekat u Crnoj Gori izjavio je Pál Kovács, glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB) kojoj će se za nekoliko dana pripojiti i Podgorička banka.

 

Oana-Cristina Popa, ambasadorka EU i šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, izjavila je da je tokom ove izazovne godine, Evropska unija pokazala da je bila uz Crnu Goru, da je hitni odgovor na krizu uslijed širenja virusa COVID-19 bio fokusiran prvenstveno na pomoć zdravstvenom sektoru Crne Gore, a da će im prioritet biti pružanje pomoći privatnom sektoru i očuvanje radnih mjesta.

 

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija za dugoročne pozajmice Evropske unije i u vlasništvu je njenih država članica. Ona obezbjeđuje dugoročna finansiranja sigurnih investicija kako bi doprinijela ostvarivanju ciljeva politike EU. EIB, banka EU, aktivna je u Crnoj Gori od 1977. godine i u državi je obezbijedila sredstva za kredite u vrijednosti od 976 miliona eura, prvenstveno za podršku MSP, obrazovanju, očuvanju životne sredine i transportnoj infrastrukturi. EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2009. godine, banka je u regionu finansirala projekte ukupne vrijednosti od preko 8 milijardi eura.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

U Crnoj Gori preko 7.000 funkcionera

Poređenja radi, 2016. u Crnoj Gori bilo je 4.427 javnih funkcionera, a ove godine ih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.