nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG počinje realizaciju projekta toplifikacije

EPCG počinje realizaciju projekta toplifikacije

„Sa posebnim zadovoljstvom i ponosom, nakon 40 godina čekanja, trpljenja i nade građana Pljevalja počinjemo sa projektom: „TOPLIFIKACIJA PLJEVALJA – ZA ČISTA I TOPLA PLJEVLJA“ Pljevlja više nemaju vremena za čekanje, ni jednog jedinog dana! Lično ću vršiti nadzor nad realizacijom ovog sudbonosnog projekta koji znači opstanak Pljevalja. Novac je obezbijeđen, volje ne nedostaje, poručio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin.
Na zvaničnom sajtu kompanije navodi se da je u pitanju projekat koji se čeka 40 godina, te da je na posljednjoj sjednici Odbor direktora EPCG donio odluku o početku realizacije ove investicije.
„Radi se o izradi primarnog toplovoda od termoelektrane „Pljevlja“, koja će biti toplotni izvor nakon realizacije ekološke rekonstrukcije, do grada, čime će se steći uslovi da se postojeća infrastruktura priključi na toplotni izvor i da se obezbijedi perspektiva da se u u drugoj i trećoj fazi ta toplotna grana širi po gradu.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da o efektima investicije ne treba posebno govoriti.

– U pitanju je decenijsko čekanje na zdravu životnu sredinu čime će Pljevlja konačno, poslije toliko decenija, stvoriti uslove za zdravu životnu sredinu gašenjem brojnih kotlarnica u centru grada i brojnih individualnih ložišta. Upravo na onim kotama, koje su u kotlini najniže, riješiti će se, uvjeren sam, odmah u prvoj fazi prilikom konekcije na postojeću toplotnu infrastrukturu više od 50 odsto problema – kaže Rovčanin.

Drugi efekat je veoma važan, ne samo za Pljevlja, EPCG, nego i za državu Crnu Goru, u susret zatvaranja Poglavlja 27 – životna sredina i predpristupnim pregovorima sa EU, a to je zaštita životne sredine.

– Treći efekat koji je veoma važan za komunalno preduzeće koje će vjerovatno biti snabdijevač toplotnom energijom, koje će imati finansijske efekte. I cijena toplotne energije će biti manja za sve građane Opštine Pljevlja – naglasio je Rovčanin.

Dinamika realizacije ovog projekta je ubrazana i u toku je formiranje komisije od predstavnika EPCG, Opštine Pljevlja i Uprava za javne radove. Planirano je da se početkom naredne godine krene u radove a realizacija je predviđenja za nekoliko mjeseci od početka. Direktor TE „Pljevlja“ Dobrilo Gačević navodi da će se dio pare oduzeti sa postrojenja i magistralnim vodom će se uputiti prema gradu.

– Magistralni vod je dužine 4,5 do 4,7 kilometara. Snaga koja se oduzima sa dubinskog postrojenja je toplotnih 40MW. Ključni efekti projekta su, pored ekološkog koji je nemjerljiv za grad, ekonomski, odnosno energetski, jer će se dio primarne enegije uštedjeti na sve ono što se troši u gradu, na grijanje i komponente uglja koje se troše za to, biće ušteđene i podići će se ukupna efikasnost elektrane kao energetskog objekta – ističe Gačević.

Podsjećamo da će ubrzo početi ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“ čiji projekat je vrijedan 54 miliona eura, privodi se kraju dio projekta fazne rekultivacije deponije Maljevac vrijednosti 20 miliona eura dok se izmiještanjem Pališkog potoka konačno dobija čista rijeka Ćehotina, a ovim projektima gradjani će  konačno imati čistija, zdravija i toplija Pljevlja, navodi se u saopštenju EPCG. nikola i dobrilo

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pokret penzionera: Obezbijediti kredite za nabavku zimnice i ogrijeva

„Sagledavajući dosadašnju praksu i način raspodjele zimnice za penzione, smatramo da je taj način nehuman, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.