utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Sport / 250 stepenika: Priča o jednoj od najtalentovanijih košarkaških generacija u SFRJ

250 stepenika: Priča o jednoj od najtalentovanijih košarkaških generacija u SFRJ

Kari Pešić i ‘Beli harlemovci’ na krovu sveta

Dokumentarni film „250 stepenika“ posvećen je generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta.

Predvođena legendarnim trenerom Svetislavom Pešićem dominantno stigla do titule u Italiji i najavila zlatne košarkaške godine.

Preda mnom su stajali tinejdžeri sa neobično zrelim osećajem odgovornosti i neverovanto velikom ljubavi prema košarci. Ta njiiva strast je bila sasvim vidljiva i opipljiva. Dodirnuli su je naši rivali, gledaoci, novinari. Svi oni kao da su se složili da momci iz Jugoslavije uz titulu šampiona zaslužuju bar još jedno veliko zvanje. Tako je rođen beli Harlem…“.

Trideset godina kasnije Vlade Divac, Toni Kukoč, Aleksandar Đorđević, Dino Rađa i ostali saigrači ponovo su na okupu.

Bilo je to vreme kad se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama već su na put ka osvajanju sveta krenuli u stočnim vagonima, spavali su u trošnim planinarskim domovima, trčeći uz strme i opasne stepenice na planini Igman koje i jesu simbol ove jedinstvene avanture. Pravo na san o svetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme. Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA i ol-star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun. Svoju moć su dokazali u dva međusobna okršaja koji predstavljaju sinonim za nešto što mi danas zovemo jugoslovenska škola košarke…„, navodi se u saopštenju produkcije „PGM Network“

U filmu govore Svetislav Pešić, Toni Kukoč, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Nebojša Ilić, Samir Avdić, Marko Pešić…

 

Film je sniman na više lokacija – Bormio, Pirot, Stara Planina, Sarajevo, Igman, Beograd, Split…

 

izvor: B92.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Snijeg odložio meč Rudara

Utakmice 17. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige, u Bijelom Polju i Beranama, neće biti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.