ponedeljak , jul 6 2020
Početna / Vijesti / Politika / 78 dana bombi NATO pakta, 78 dana protesta Pljevljaka

78 dana bombi NATO pakta, 78 dana protesta Pljevljaka

Ove godine 24. marta navršilo se 20 godina od početka iznenadnog, podmuklog i bez znanja i odobrenja Savjeta bezbjednosti, napada Nato pakta na čelu sa SAD na Jugoslaviju. Napad je učinjen iznenada od strane 19 članica NATO pakta uz osudu miroljubivog čovječanstva napada na Srbiju i Crnu Goru pod izgovorom zaštite albanskog naroda na Kosovu, naroda jedne države od stanovnika svoje države. Takav apsurd i jeftin izgovor je da bi se izvršio cilj odvajanja Kosova od Srbije i na Balkanu izazivanja sukoba koji se ni do danas ne smiruje i mimo zahtjeva Savjeta Bezbjednosti i naroda savjeta koji u svakom sukobu prepoznaje cilj i posebno interes onih, poput SAD, kojima stalno i svuda treba svađa i stradanja naroda.

Od početka napada na Jugoslaviju do danas su pale mnoge žrtve i sa srpske i sa albanske strane zbog Kosova i težnji za ovom teritorijom na koju imaju pretenziju i neke druge zemlje, posebno Albanija. Ovo pod firmom stvaranja Velike Albanije. Mentori napada od prije 20 godina sada traže rješenja bez saglasnosti i prava naroda i država koje su napadnute i ugrožene. Čak se došlo dotle da se poteže oružje i traže nova razgraničenja. Čak se došlo do ivice potezanja oružja i nasilnog rješavanja problema.

Nato bombardovanje je trajalo 78 dana. Napadani su gradovi i objekti Srbije i za 78 dana je izvršeno 1390 vatrenih dejstava po gradovima, vojnim i civilnim objektima, školama, mostovima itd. u kojima je poginulo oko 500 civila, a ranjeno oko 900, poginulo više od 1.000 vojnika i milicionera. Unušteno je ili oštećeno oko 25.000 stambenih objekata i preko 1.000 privrednih objekata.

Napad je izvršen pod komandom Klintona, a izvršilac je bio Solana. U napadu je učestvovalo 19 država članica NATO pakta.

Za 78 dana bombardovanja naš narod je izdržao veliki pritisak, teror razaranja, a posebno podnio velike ljudske žrtve. Posledice zbog upotrebe bombi sa osiromašenim uranijumom će se osjećati veoma dugo, čak vječno.

Građani pljevaljskog kraja su, jedinstven je primjer u svijetu, za 78 dana bombardovanja održali 78 dana protesta na Trgu „13. jul“ svakog dana u pet do 12 časova radi osude bombardovanja i aktera ovog terora i podrške narodu da istraje. To se ne zaboravlja, kao ni sve teškoće i žrtve koje je podnio narod.

Vidoje Despotović

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

mijo lekic

LEKIĆ: Žao mi je sudije Branka Pejovića kao rodjenog brata

Bilo je za očekivati da ja i OO Nove srpske demokratije osudimo sudiju Branka Pejovića …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *