petak , februar 26 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Advokat Mićković: Oduzimanje oružja u Kljajevića luci režirana hajka, puške trofejne, lovačke sa dozvolom, eksploziv iz 2002.

Advokat Mićković: Oduzimanje oružja u Kljajevića luci režirana hajka, puške trofejne, lovačke sa dozvolom, eksploziv iz 2002.

Pljevljaci su danas bili neprijatno iznenađeni informacijom da su poznati turistički preduzetnici braća Kljajević, dobročinitelji i humanisti lišeni slobode zbog navodno pronađene ogromne količine oružja. Prošle godine ministar policije braći Kljajević dodijelio je plakete kao priznanje za njihovu humanost u spašavanju turista u kanjonu Tare. Kljajevići su poznati kao jedni od nosilaca razvoja turizma u Pljevljima u oblasti raftinga Tarom a ove godine bili su redovni učesnici pljevaljskih litija za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve.

Danas je grupa od petnaestak policajaca izvršila, po nalogu sudije za istragu, pretres turističkih, porodičnih i pomoćnih objekata koji su u vlasništvu braće Đola, Slavka i Miroslava Kljajevića, zbog navodnih operativnih saznanja da Kljajevići  na svom imanju raspolažu velikom količinom oružja, municije i eksplozivnih sredstava i tom prilikom lišila slobode, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

-Nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenih u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, od strane dežurnog tužioca određeno je zadržavanje do 72 časa saopštila, zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saopštila je Nataša Bajčeta, državna tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

Prilikom pretresa njihovog restorana zaplijenili su pet pušaka starije proizvodnje od kojih neke nisu imale ni serijske brojeve, jednu staru kuburu i jedan stari revolver. U porodičnom objektu pronašli su i zaplijenili nekolike lovačke puške i određenu količinu municije. U pomoćnom objektu-štali pronašli su i zaplijenili oko 5 kg privrednog eksploziva, jedan broj inicijalnih kapisla i sporogorećih štapina. U štali su pronašli preko 50 komada municije za koje nije utvređeno za koje se oružije koristi.

Branilac osumnjičenih, advokat Josif Mićković, smatra da je oduzimanje oružja u Kljajevića luci režirana hajka, kako bi se u javnosti stvorio utisak da se spremala pobuna protiv režima. On kaže da je ova spektakularna akcija policije i pronalaženje zastarelog i trofejnog naoružanja izvedena u namjeri da se ostavi utisak u javnosti kako je otkrivena ogromna količina oružja spremnog za upotrebu.

-Indikativno je da je akcija izvedena na dan prije održavanja parlamentarnih izbora i stalnih upozorenja zvaničnika o postojanju prijetnji o izazivanju nereda, rekao je Mićković dodajući da su osumnjičeni Đole i Slavko u svojim izjavama naveli da je svo zaplijenjeno oružje u njihovom restoranu trofejno oružje koje je nabavljeno na legalan način, onesposobljeno za upotrebu od strane ovlašćenog oružara, a okačeno na zidove kao ukras.

-Posebno su istakli da ti eksponati stoje na zidovima godinama I da su mnogi policajcai koji su bili gosti u restoranu mogli da ga vide, pa se nikad nije postavljalo pitanje nelegalnosti oružja. Za  pronađeno tzv. lovačko oružje u njihovoj kući, koje pripada Slavku, posjeduju odgovarajuće dozvolu od nadležnih. Osumnjičeni tvrde da eksploziv vjerovatno pripada njihovom pokojnom ujaku, koji ga je tokom 2002. i 2003. Godine koristio za proboj puta prema imanju Kljajevića, te pretpostavljaju da je pronađena količina tog eksploziva višak koji je ostao nakon upotrebe, a koji je njihov ujak ostavio u štali zajedno sa nekolicinom inicijlnih kapisli I sporogorećih štapina. Oba osumnjičena kažu da nisu znali za postojanje eksploziva, koji se nalazio u poluurušenoj štali, te da su nakon pronalska istog shvatili o kakvom se eksplozivu radi. Obojica su ustvrdili da nisu znali ni za postojanje pronađenih 50 metaka, a koji su, nakon što i him je policija pokazala, bili vidno stari i zarđali pa pretpostavljaju da ta municija potiče od njihovih predaka, kazao je Mićković.

pronađeno oružje, foto UPlovačko oružje , UP fotozaplijena oružja Uprava policije

Foto:Uprava policije

-Postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Pljevljima, policija je izvršila pretres stambenih, poslovnih, pomoćnih i objekata za rentiranje koji se nalaze na porodičnom imanju koje koriste Đ.K. (46), S.K. (49) i M.J. (50).Pronađeno je šest pušaka, revolver, pištolj, 239 komada municije različite vrste i kalibra, oko 5,5 kilograma eksploziva, pet kapisli i dva sporogoreća štapina, navedeno je u saopštenju Uprave policije. Krivična prijava je podnijeta protiv Đ.K. i S.K. i oni su lišeni slobode, nakon saslušanja kod nadležnog tužioca određeno im je zadržavanje do 72 sata.

Đole KljajevićSlavko i Đole KljajevićPosjeta Kljajevića lucirafteri Kljajevići

Foto Fejsbuk

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevaljske novine

Sjutra uživo javna debata na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina

Sjutra u 11 sati na fejsbuk stranici Pljevaljskih novina, organizujemo, uživo „live stream“, javnu debatu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *