ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh će biti zagađen i narednih dana, izbjegavati aktivnosti na otvorenom

Agencija za zaštitu životne sredine: Vazduh će biti zagađen i narednih dana, izbjegavati aktivnosti na otvorenom

Tvrde da će situacija biti bolja kada se promijene vremenske prilike

Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora, Bara i Podgorici. Zagađenost vazduha u tim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

Savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović je za Radio Crne Gore saopštila da osnovu podataka sa mjernih instrumenata analizatora koji su u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha nalaze u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru i Baru se može zaključiti da je vazduh zagađen i veoma zagađen posebno u sjevernoj regiji, osnosno na mjernim stanicama u Pljevljima i Bijelom Polju.

Takođe, prema njenim riječima, registrujemo i veoma visoke koncentracije zagađujućih materija PM 10 i PM 2.5 čestice u Podgorici i u Nikšiću.

-Kako je i ranijih godina zabilježeno, najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima, tu bilježimo izuzetno visoke satne vrijednosti PM 10 i PM 2,5 čestica koje su u najvećoj mjeri uzrokovane veoma nepovoljnim meterološkim uslovima, koji tamo vladaju, a to su prisutne temperaturne inverzije, visok atmosferski pritisak, odsustvo padavina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih materija koje se emituju iz kotlarnica, iz sistema za grijanje domaćinstava, ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere tako da su koncentracije u pojedinim djelovima dana zaista visoke- istakla je Đukanović

Naglasila je da su akcije koje sprovodi Elektroprivreda Crne Gore povodom zagađenja u Pljevljima za pohvalu.

-Ne samo ovu situciju sa zagađenjem vazduha, nego i sa ovom prilikom da smanje upotrebu uglja, ložišta, da prihvate ovu ponudu koju im je dala EPCG. Da se u ovim trenucima kada je prisutno maksimalno zagađenje i ovako visoke koncentracije orjentišu na neke druge vidove grijanja- ocijenila je savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Čim se promijene vremenske prilike, navodi Đukanović, biće sigurno bolja situacija.

-Savjetujem građane da iz svoje aktivnosti na otvorenom prilagode u ovim danima, upravo stanju kvaliteta vazduha, zato što se na našem sajtu i sajtu Instituta za javno zdravlje nalaze preporuke kako treba građani da se ponašaju u situacijama ovako prisutnog zagađenja, tako da se ne savjetuje fizička aktivnost na otvorenom, pogotovu treba da budu oprezni ranjive grupe građana, kao što su stare osobe, hronični bolesnici, djeca i trudnice- zaključila je Đukanović.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.