subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Akcija Demokrata – biblioteka „Knjiga za knjigu“

Akcija Demokrata – biblioteka „Knjiga za knjigu“

Nakon uspješno organizovanog Okruglog stola na kome se govorilo o aktuelnim problemima Pljevljaka, Odbor mladih demokrata Pljevlja napravio je novi korak ka bogaćenju kulturnog života, podizanju građanske svijesti i jačanju duha solidarnosti i zajedništva stanovnika ovog najsjevernijeg crnogorskog grada.

U pitanju je osnivanje biblioteke na otvorenom, koja je sa radom počela 26. avgusta 2019, pod sloganom „Knjiga za knjigu“. Ideja za pokretanje biblioteke ovog tipa, prve na sjeveru Crne Gore, potekla je od Mladih demokrata, svjesnih problema sa kojima se suočava čitalačka populacija u ovom gradu: nedostatka knjižare koja bi omogućila kvalitetnu nabavku knjiga, udaljenosti gradske biblioteke od centra grada, nemogućnosti besplatne nabavke udžbenika (kao što je slučaj u nekim drugim crnogorskim opštinama).

Mladi su donirali 200 primjeraka svojih knjiga grupisanih u četiri kategorije, smjestili ih u vitrini koju su osmislili, dekorisali i preuredili od starog frižidera i izložili na šetalištu u centru grada. Ova akcija je ujedno poziv sugrađanima da ne drže knjige zarobljene u kućnim bibliotekama već da im udahnu život tako što će ih donijeti u biblioteku na otvorenom uzimajući za sebe neku od ponuđenih knjiga.

Ovim se, osim buđenja čitalačke svijesti i svijesti o ulozi i značaju knjige za svakog čovjeka, budi i razvija duh zajedništva i povezanosti, a knjizi vraća uloga najjače spone među ljudima.

knjiga za knjigu DemokrateCG

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA
 
OO Mladih demokrata Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.