četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Akumulirani gubitak RTPV 718.000 evra – opština daje šansu kroz novi ugovor

Akumulirani gubitak RTPV 718.000 evra – opština daje šansu kroz novi ugovor

Radio televizija Pljevlja (RTPV) ima negativan kapital, akumulirane gubitke od 718.000 evra, d čega se oko 600.000 evra odnosi na reprogram za neisplaćene poreze i doprninose na zarade. Dospjele obaveze krajem novembra iznosile su preko 234.000 evra a naplativa potraživanja RTPV su preko 19.000 evra. RTPV ma probleme u radu od svog osnivanja 2005. Godine a rukovodstvo nije preduzimalo mjere za smanjenje troškova, koji su se iz godine u godinu gomilali, te preduzeće ispunjava sve uslove za pokretanje stečajnog postupka s obzirom da je kapital negativan, podaci su Službe za unutrašnju reviziju opštine Pljevja.

Nakon dvomjesečnih prozivki lokalne samouprave od strane političkih subjekata, štrajka zaposlenih u Radio televiziji Pljevlja (RTPV) zbog neisplaćenih šest zarada, na konferenciji za novinare predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić je odgovorio zaposlenima i javnosti analizom poslovanja lokalnog emitera od 2008. godine, koristeći podatke Službe za unutrašnju reviziju opštine Pljevlja. Potpisivanjem ugovora o finansiranju RTPV će u naredne tri godine dobiti 750.000 evra iz lokalnog Budžeta za realizaciju programskih sadržaja. Od svog osnivanja do kraja ove godine iz lokalnog Budžeta su dobili oko  2,5 miliona evra, što sa prenosima sjednica, akumuliranim gubicima prelazi iznosi preko tri miliona evra, koliko je RTPV potrošila od osnivanja.

Opština  je isplatila sve obaveze prema RTPV, rekao je Đačić, ističući da je osnivač imao odgovoran odnos prema RTPV. Analizirajući troškove za službena putovanja koja su u ovoj godini iznosila 5.200 evra, od čeka preko 3.000 za inostratvo Đačić je istakao da se dnevnice uzimane do Đurđevića tare i Ljubišnje, te da evidencija nije ažurna.

–  Potrebno je da naplate potraživanja koja nisu zastarela, iskoriste mogućnosti zaključenog ugovora. Uz efikasnije angažovanje menadžemna i sviih zaposlenih  uvećati i ostvarivati sopstvene prihode, preporučio je Đačić ističući da besplatno stanuju, imaju nabavljenu opremu, snažan medij i neka razmisle  da li će besplatno da daju prloge RTCG, da li će snimati svadbe, sahrane, praviti autorske emisije koje će biti interesantne širom regiona. U RTPV se moraju poštovati radno vrijeme i obaveze, da bi se insistiralo na pravima zarada neophodno je biti odgovoran i svjestan društvene uloge. Đačić je istakao da nema namjeru da polemiše sa štrajkačkim odborom, menadžmentom, niti da će se uzbuđivati zbog njihovih žalbi domaćim i međunarodnim institucijama, te ako ako smatraju da postoji legitiman put za krivicu da to na legitiman način ostvare.

-Stalno ćemo insistirati na vašem odgovornom radu, ne da imate situaciju da pojednini ljudi, kao što je vaš bivši direktor koji nas ako hoće može obavjestiti da li je 3,5 godine zaradio i jednu platu, ne dolaze na posao.Obaveze se moraju poštovati i imate šansu gospodo iz TV. Slijede hrabri, oštrti, i pojedini bolni potezi da bi vi bili stabili u idućem periodi. Može se čeka vas remont ako to niste u stanju vi da uradite onda će u budućem periodu tražiti rješenja da bi bili stabiln. U vašem radu na sceni su nelogičnosti , nepoštovanje radnih obaveza iskoristite šansku, jer jedina smo opština koja je potpisala ugovor. Obaveza osnivača je da finansira programske sadržaje a ne vaše plate. Vaša mjesečna brut plata je 20.000 evra i kroz novac koji vam je dat imate zarađenih 11 plata i ako ste u stanju zaradite jednu platu i kažite građanima da li to možete, rekao je Đačić.

Analizirajući prihode RTPV Đačić je rekao da su od planirani 155.800 evra realizovali svega 32 odsto, od čega se većina sopstvenih prihoda odnosi na prenose skupštinskih zasjedanja koji su 2000 evra za jedan prenos.

U TV je zaposleno 37 lica, 607.000 su nedospjele obaveze koje se odnose na reprogram poreza i doprinosa, 234.000 su dospjele obaveza, realna potraživanja 19.000, dolazi se do iznosa 215.000 evra  nedostajućih srdstva. Da se to ne bi dešavalo ubuduće ne samo u RTPV, nego u bilo kom preduzeću gdje je opština osnivač, javnost ima pravo da zna potpune informacije.

Mirko Đačić 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.