nedelja , mart 29 2020
Početna / Vijesti / Politika / Andrej Nikolaidis kao Miško Vuković: Ako uspije Amfilohije, Crna Gora će biti nalik Teheranu 1979.

Andrej Nikolaidis kao Miško Vuković: Ako uspije Amfilohije, Crna Gora će biti nalik Teheranu 1979.

Uostalom, Amfilohijev projekat je teokratija. Uspije li u svom naumu, Crna Gora bi, iako na tlu Evrope, bila najsličnija Teheranu 1979. godine“ ocijenio je Nikoladis.

“Nakon što su na ulice crnogorskih gradova uspjele da izvedu respektabilan broj ljudi, Rusija, Srbija, Srpska pravoslavna crkva i prosrpska opozicija svakako neće dozvoliti da se pokazana energija tek tako ispumpa i prospe”, „uvjeren“ je crnogorski i bosanskohercegovački pisac i novinar Andrej Nikolaidis.

Riječ je, tvrdi Nikolaidis, o “mobilizaciji koja zahtijeva ostvarenje zacrtanog cilja”, kazao je u razgovoru sa Tamarom Nikčević, široj javnosti poznatoj kao aktuelna urednica „Teleskopije“.

Iz ovog „zanimljivog“ i vrlo ostrašćenog razgovora koji je objavila Pobjeda izdvajamo još jednom ponovnjenu „genijalštinu“ da Crna Gora liči na Teheran, kako onomad reče i izopšten iz Pravoslavlja poslanik Miško Vuković.

„Amfilohije Đukanoviću poručuje da na tronu može biti samo jedan. A taj jedan je, razumije se, on, Amfilohije. Njegovi pozivi Đukanoviću da ga krsti način su da potvrdi svoje prvenstvo. Što je teokratski impuls. Uostalom, Amfilohijev projekat je teokratija. Uspije li u svom naumu, Crna Gora bi, iako na tlu Evrope, bila najsličnija Teheranu 1979. godine“ ocijenio je Nikoladis. 

Amfilohijeva ideologija retorički je donekle izmijenjena, pa se on od tvrdo nacionalističkog diskursa polako kreće ka svetopavlinskom univerzalizmu. Nema više Jevrejin i Grk, slobodnjak i rob, muško i žensko, ponavlja Amfilohije, koji naprasno postaje i Crnogorac i Srbin. Naravno, riječ je o sitnom lukavstvu, kojim srpski mitropolit pokušava da relativizuje vlastitu nacionalističku ideologiju, inače, jedinu konstantu svog cjelokupnog djelovanja.

 


Andrej Nikolaidis

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Demokrate klub odbornika Pljevlja

DEMOKRATE PLJEVLJA: Vlada da obezbjedi isplate zakašnjelih zarada radnicima „Vektre Jakić“ i drugih preduzeća u Pljevljima

Socio-ekonomske mjere Vlade Crne Gore koje su usvojene 19. marta ove godine ne djeluju niti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *