sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „Antibiotici ne pomažu kod gripa i kovid virusa“

„Antibiotici ne pomažu kod gripa i kovid virusa“

Kovid virus mutira pa je teško razlikovati da li kašljemo od njega ili od gripa, kazala je pulmolog dr Dubravka Lopičić Mirković u emisiji „Mreža“ na TVCG. Istakla je da antibiotici pacijentima ne pomažu u borbi protiv kovida ili gripa, te da je kašalj jedan od najčećih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju u ambulantu.

dr Dubravka Lopičić Mirković dr Dubravka Lopičić Mirković (Foto: TVCG)

„Kašalj je inače jedan od najčećih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju u ambulantu. To je čest indikator bolesti, ali isto tako i odbrambeni mehanizam. Cilj kašlja je izbacivanje štetnih supstanci iz disajnih puteva“, kazala je Lopičić Mirković.

Ona je istakla da grip počinje naglom visokom temperaturom. 

„Grip počinje naglo visokom temperaturom, praćen je kašljem, ali kako kovid sada mutira teško je razlikovati da li kašljemo od kovida ili od gripa“, istakla je Lopičić Mirković i dodala da se sve više pacijenata javlja u ambulantu nakon dobijanja povišene temperature.

„Sve više imamo pacijenata koji se javljaju nakon povišene temperature. Da bi smo odredili šta je uzrok kašlja neophodno je javiti se prvo u kovid ambulantu da se uradi kovid testiranje i na osnovu toga možemo zaključiti je li u pitanju kovid ili grip. Najčešće to bude neki treći dan kad nema poboljšanja“, istakla je Lopičić Mirković.

Navela je da razlika između kovid infekcije, alergije i gripe je da kod alergije nemamo visoku temperaturu i bolove u mišićima.

Ilustracija  Ilustracija (Foto: Pixabay)

„Ako pacijent kašlje duže od tri nedjelje, kad prođe akutna faza, mora se javiti doktoru. Tada se rade dalja istraživanja. Mnogi pacijenti sami već unaprijed znaju da su alergični pa u toku perioda polena uzimaju svoju terapiju da spriječe simoptome“, kazala je Lopičić Mirković.

Istakla je da antibiotici ne pomažu kada je u pitanju grip i kovid.

„Antibiotici ne pomažu kada je u pitanju grip i kovid. Od sirupa za kašalj, ako je suvi kašalj u pitanju, treba koristiti biljne sirupe, kao što su bijeli sljez, jagorčevina..Jako je dobar i med i on sam djeluje tako da smiruje receptore za kašalj“, kazala je Lopičić Mirković.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.