subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / APEL Uprave za šume CG za pojačane aktivnosti na sprečavanju pojave šumskih požara

APEL Uprave za šume CG za pojačane aktivnosti na sprečavanju pojave šumskih požara

Uprava za šume poziva sve građane Crne Gore i sve nadležne institucije da zajedničkim naporima preduzmemo pojačane aktivnosti na sprečavanju pojave šumskih požara, kao i na preduzimanju postupaka u slučaju pojave istih i dojave nadležnim službama i institucijama.Obzirom da je zvanično počela ljetnja požarna sezona, kada su i mogućnosti za nastajanje požara izraženije između ostalog i zbog meteoroloških uslova, neophodna je sistemski organizovana i neprekidna angažovanost svih nas i pojačane aktivnosti na osmatranju, otkrivanju i prijavi šumskih požara, kako bismo iste blagovremeno i suzbili. Takođe, neophodno je da se građani suzdrže od nekontrolisanog čišćenja i paljenja svojih imanja, koje u najvećem broju slučajeva rezultira ogromnom štetom, ne samo po šume već i po ljudske živote.

Samo zajedničkim djelovanjem možemo podići kolektivnu svijest o zaštiti šuma i destruktivnoj snazi požara, zbog čega Uprava za šume ovim putem još jednom apeluje na sve da shvate ozbiljnost problema šumskih požara, da budu odgovorni pojedinci, koji se sa poštovanjem odnose prema prirodi, jer se ovaj problem ne može ni spriječiti ni riješiti bez zajedničkog djelovanja svih nas. Nedavni veliki požar u Herceg Novom bio je i više nego dovoljan znak upozorenja za sve, da je neophodno da izgradimo mnogo odgovorniji odnos kao pojedinci, kako bismo spriječili nastanak neprocjenivih šteta.

Obavještavamo javnost da ukoliko primjete požar, budu odgovorni i prijave isti pozivom na broj 112. Takođe ističemo da je Uprava za šume već uspostavila neprekidna dežurstva, a da su brojevi telefona dežurnih službenika po smjenama i danima istaknuti na poslovnim prostorijama svake područne jedinice, na koje građani mogu prijaviti nastanak požara.

Na kraju, još jednom upućujemo apel i pozivamo sve da pokažu odgovoran, osvješćen i odnos poštovanja prema prirodi, koja je tu za sve nas, a koju uništavamo u nemjerljivim razmjerama. BUDI ODGOVORAN, SPRIJEČI POŽAR!

Uprava za šume

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.