sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ateista preznajanjem postao pravoslavac

Ateista preznajanjem postao pravoslavac

 

Velikaši grdne kukavice, za pravilo ludost izabraše

„Naši cari zakon pogaziše, počeše se krvnički goniti, jedan drugom vadit oči žive; zabaciše vladu i državu, za pravilo ludost izabraše. Velikaši, grdne kukavice, postadoše roda izdajice!“

 Petar II Petrović Njegoš

 

Već više od mjesec dana svjedoci smo veoma opterećujućeg stanja u koje su našu državu Crnu Goru uveli vršitelji vlasti i decenijski režimski protagonisti, donijevši antiustavni, anticivilizacijski i anticrkveni „Zakon topuza“ u atmosferi koja je stravično podsjećala na užasnu „Kristalnu noć“. Nastojeći da otmu svetinje koje su naši preci gradili i branili i predstavljajući taj čin evropskim i demokratskim (a čemu je dijametralno suprotan!), pokušali su da, po ko zna koji put tokom dugog perioda mentalne tiranije, ponovo podijele narod Crne Gore i da na tim

„podjelama“ ušićare nove politikantske poene, računajući da će time učvrstiti već raštelovane sopstvene redove. Na njihovo zaprepaštenje, a na opštenarodno oduševljenje, na tom zlom putu i naumu, ispriječio se bogoljubivi i blagočestivi narod. Jednodušno, ovih dana, svi smo stali u odbranu naših svetinja – jer ovo nije puko pitanje imovine, već pitanje časti, obraza i dostojanstva.

Ovih dana, preko svojih režimskih glasnogovornika, a ponegdje i kao „sirak tužni bez nigđe nikoga“, arhineprijatelj Crne Gore i predsjednik vladajuće partije Milo Đukanović pokušava da u svom dobro poznatom maniru podmetne sopstvena nepočinstva i način rada Crkvi, zaboravljajući da je Crkva nebozemna ustanova, a ne lična ili partijska prćija. Tražeći način da svoju zlu i, možemo reći, đavolju namjeru što bezbolnije lobotomijski usadi u narodnu glavu, predsjednik Đukanović je sebe među Vasojevićima „svrstao i među pravoslavne hrišćane“, brinući se za sopstveni položaj. Nevjerovatna je labilnost njegovog identiteta, kao i činjenica da ateista preznajanjem postaje pravoslavan, zaobišavši Svetu Tajnu Krštenja. U skladu sa tim, kao dobri ljudi, domaćini i hrišćani, predlažemo gospodinu Đukanoviću da se odrekne projekcija astrologa i savjeta gatara koje „dogovore krijući čine, kakvo će zlo kome učiniti“, te da se krsti, a mi Pljevljaci ćemo mu velikodušno kumovati.

Režim, još uvijek nesvjestan da se narod u Crnoj Gori dogodio i da smo se oslobodili straha, na sve načine pokušava da zaplaši našu djecu u školama, omladinu na gradskim ulicama, zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, prijeteći ili realizujući represivne mjere. Ovih dana, evidentno je i prisustvo raznih „policijskih snaga“ na ulicama Pljevalja, koje bez identifikacionih brojeva, imena i drugih oznaka, a pokrivenih lica i pod oružjem, zaustavljaju i pretresaju blagočestivu omladinu, bivajući drski i primjenjujući fizičku silu. Ovih poteza nijesu pošteđeni ni naši sveštenici i episkopi, o čemu svjedoči sramotna činjenica da je prethodne noći na graničnom prelazu „Ranče“ zadržan Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, uz nalog za pretres njegovog automobila. Dok režim iz dana u dan primjenjuje sve nečasnije postupke, vjerni narod Crne Gore se u sve većem broju okuplja na molebanima i litijama ljubavi, braneći svoje svetinje, svoju Crkvu i svoju državu. Na ovaj veličanstven način, narod Crne Gore posvjedočio je duboku biblijsku istinu da „savršena Ljubav izgoni strah“. Ko radi za dobro i napredak, a ko „protiv države“, više je nego očigledno.

Ovom prilikom izražavamo divljenje gospodstvu, hrabrosti, junaštvu i čojstvu Pljevljaka, koji ovih dana u nezapamćenom broju svjedoče naše zajedništvo, bratsku i komšijsku ljubav, pokazujući da nas niko i ništa ne može podijeliti. Naročito smo blagodarni pljevaljskoj djeci koja su nastavak školske godine započela bogosluženjem u čast Svetog Save, kao i njihovim roditeljima koji su ih ispravno vaspitali i naučili da slijede stope čuvenih gimnazijalaca i njihovih profesora Tanasija Pejatovića i Stevana Samardžića. Veličanstvenim litijama i odgovornim hrišćanskim ponašanjem, pokazujemo da volimo Crkvu, ali i državu, više od onih koji je decenijama pustoše.

I dalje ostajemo u nadi da će se i naša zabludjela braća i sestre „dogovoriti sami sa sobom“ te izabrati da budu ljudi, a da će se Pljevljaci Danijel Živković, Filip Vuković i Predrag Bošković, koji su izopšteni i pred prokletstvom, javno pokajati za svoja djela usmjerena protiv Crkve i naroda. Kako ko radio, tako mu Bog pomogao.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

  1. februar 2020. Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.