utorak , jul 7 2020
Početna / Vijesti / Ekonomija / Avdović: Sredstva od eko naknade biće trošena namjenski i transparentno

Avdović: Sredstva od eko naknade biće trošena namjenski i transparentno

U okviru okruglog stola koji je održan u Pljevljima od strane nevladinih organizacija, potpredsjednik opštine Pljevlja Mervan Avdović je saopštio informacije na koji način opština Pljevlja želi da koristi sredstva od Eko takse za koji se predviđa iznos od 2,5 miliona eura. Trošenje sredstava će biti transparentno i dostupno na uvid javnosti.

Potpredsjednik opštine tvrdi da će se sredstva isključivo koristiti za Projekte poboljšanja zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Radiće se na poslovima energetske efikasnosti, zamjeni stolarije,bravarije i postavljanju termo izolacije na zgradama, posebno onim koji su u blizini kotlarnice u Skerlćevoj ulici. Problem vodosnadbjevanja Pljevalja je jedan od gorućih problema pored zagađenja, problem koji zahtjeva mnogo sredstava, ali ono što je sigurno je da će jedan dio sredstava od Eko takse biti namjenjen za poboljšanje snadbjevanja vodom.

Takođe Opština je pri kraju sa realizacijom Projekta prečišćavanja otpadnih voda ali će dodatni posao biti odvajanje fekalne od atmosverske kanalizacije u gradu, da bi Pogon mogao normalno da radi u skladu sa projektnom dokumentacijom. Pogon za prečišćavanje otpadnih voda još nije pušten u funkciju, još traje probni rad i ispitivanje parametara i gradske mreže. U gradu postoji veliki broj mjesta gdje se mješaju fekalna sa atmosverskom kanalizacijom pa će jedan od primarnih zadataka biti smanjenje gubitaka vode u vodovodnom sistemu i kompletno odvajanje fekalne od atmosverske kanalizacije u gradu. Opština je već počela da radi na rješavanju ovih problema i ono što je sigurno je da će jedan dio sredstava od Eko takse biti izdvojen za rješavanje ovog problema, sa čijom realizacijom će se omogućiti kvalitetan rad Pogona za prečišćavanje otpadnih voda.

Sredstva će pored sredstava od Eko takse biti obezbjeđena i od Uprave za javne radove Crne Gore, Ministarstva saobraćaja kao dio sredstava i iz lokalnog budzeta planiranog za ovu godinu i utrošena u skladu sa utvrđenim prioritetima vezanim za pojedine ulice. Ono što je sigurno je da će opština Pljevlja već za najkasnije 2 mjeseca imati razrađene planove šta će biti prioriteti u ovoj godini kad su u pitanju poslovi vezani za primarnu i sekundarnu vodovodnu mrežu i rekonstrukcije pojedinih gradskih ulica.

Pored toga ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja koja treba da omogući nastavak njenog rada po evropskim ekološkim standardima će značajno uticati na kvalitet životne sredine, uz obezbjeđenje toplifikacije grada iz ovog energetskog izvora, sa obezbjeđenjem glavnog i rezervnog izvora toplote. Opština Pljevlja će podržati sve ove aktivnosti i uzeti učešće u realizaciji svih planova koji će omogućiti zdraviju životnu sredinu i kvalitetniji način života vlastitih građana.

 

izvor: pvinformer.me

  sa okruglog stola u PV

   

  About Pljevaljske Novine

  Pogledajte i

  FB_IMG_1591972546713

  Raspisan ponovljeni tender za izvođenje radova na izgradnji parkinga u ulici Mila Peruničića

  Opština Pljevlja raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji parkinga u ulici Mila Peruničića …

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *