sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Bala sijena od četiri do sedam eura

Bala sijena od četiri do sedam eura

Suše na livadama uzimaju danak, pa su i cijene sijena porasle

Slabi prinosi na livadama u pljevaljskim selima poslednjih dana uslovili su rast cijena sijena koje su još tokom proljeća udvostručene u odnosu na prošlu godinu.

Tako se bala sijena, umjesto po dva ili dva i po eura koliko se prodavala lani, sada nudila za četiri eura. Iako su cijene sijena košenjem nove trave opale i praktično su vraćene na prošlogodišnji nivo, nova suša koja je prepolovila prinose opet je podigla cijene na oko tri eura po jednoj bali.

Stočari tvrde da su posebno ugrožene nepokošene livade, gdje se trava suši izuzetno velikom brzinom i prinosi se znatno smanjuju, a samim tim je i sijeno slabijeg kvaliteta.

– Prinosi su znatno manji i lošiji nego prošle godine. Sijeno se opet traži kao i tokom proljeća. Suša je učinila svoje – kaže predsjednik Mjesne zajednice Potkovač Vasilije Drobnjak napominjući da je mali broj onih stočara koji se ne žale na loše prinose sijena.

U pojedinim pljevaljskim selima ovih dana mnogi vlasnici livada koji povremeno žive u selu i ne drže stoku kose jer vjeruju da će moći da prodaju sijeno.

– Ukoliko bude bolja ponuda, odnosno ukoliko se uveća broj onih koji kose livade da bi prodavali sijeno, onda cijena jedne bale sigurno neće preći tri eura – kaže Drobnjak i poručuje da će ako cijene sijena budu rasle, veliki broj stočara prodati stoku.

Za nekadašnjeg odbornika u pljevaljskom lokalnom parlamentu i uzornog stočara Vojislava Zindovića, posledice suše će se još više osjetiti u narednom periodu. On posebno upozorava na činjenicu da će se dio sijena potrošiti na ljetnju prihranu stoke, ali da slijedi i period kada u selima neće biti dovoljno vode.

– Sadašnji prinosi sijena nijesu svuda isti. Lično sam ovogodišnjim prinosima više zadovoljan nego prošlogodišnjim. Nažalost, ima i onih koji tvrde da je ljetina podbacila. Međutim, o nekoj drugoj ruci košenja djetelina ili otave ne treba ni razmišljati jer, prema prognozama, kiše neće biti u narednom periodu – kazao je Zindović.

Prema njegovim riječima, još je rano govoriti o tome kako će stočari prezimiti, ali je jako bitno da se problem uoči na vrijeme.

– Poslednja zima je bila izuzetno hladna i duga. Nije bilo mnogo padavina, ali je zima dugo trajala i u dobroj mjeri je iscrpila stočare koji su uveliko potrošili zalihe sijena – kazao je Zindović.

Kada su u pitanju padavine tokom maja, juna i jula, prema podacima pljevaljske Meteorološke službe, vode je palo prilično dovoljno.

Međutim, ljetnje padavine su lokalnog karaktera i padavina često ima na području grada gdje se vrše mjerenja, ali ne i u pojedinim selima.

Drobnjak navodi da trenutno ima dovoljno sijena na prodaji, a prodaju ga uglavnom oni koji kose i održavaju svoja imanja, ali ne žive u selu.

– Sijeno se nudi po cijeni od 2 do 7 eura u zavisnosti od toga kolike su bale i kakvog je kvaliteta – pojašnjava Drobnjak.

Ističe i da su zbog svega ovoga brojni stočari počeli da kose livade koje se poslednjih godina ne kose i nijesu ni ove godine bile predviđene za košenje.
Izvor-za Dan Božo Jelovac

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.