utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bečić: Kad se povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti možemo razgovarati o izbornim reformama

Bečić: Kad se povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti možemo razgovarati o izbornim reformama

Demokratska Crna Gora neće učestvovati na sjednicama Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sve dok Demokratska partija socijalista (DPS) ne povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i ne otpočne dijalog sa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, prenose Vijesti.

On je predložio i odlaganje izbora, „sve dok se ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore, jer izbore možemo odložiti, ali nove podjele ne smijemo dozvoliti.“

Bečić je kazao da će poslanici Danilo Šaranović i Momo Koprivica uzeti učešća na današnjoj sjednici kako bi zaokružili proces izbornih reformi od strane opozicije i predali kompletne zakonske projekte.

„Politika pobjeda, a ne podjela, ljubavi, a ne mržnje, spajanja, a ne dijeljenja, je vodlilja zbog koje sam ušao u politiku i temelj iz kojeg su nastale Demokrate. Znam da smo zbog toga od svog osnivanja trn u oku DPS-u i svima onima koji na podjelama, mržnji i razdorima opstaju i uživaju. Njihova jedina politika su podjele, dok ideologiju mijenjaju na svaki novi ukradeni milion eura. Zato nema te ideologije koju nijesu promijenili za ovih 30 godina i nema toga što je njima sveto i što nijesu spremni da zloupotrijebe samo da bi sačuvali vlast, nezakonito stečenu imovinu i pozicije. Spremni su da upale vatru razdora među braćom,  kumovima, prijateljima, ljudima svih vjera i svih nacija, jer oni pred sobom ne vide ni ljude, ni vjere, ni nacije….vide samo novac, moć i privilegije. Sada kada su svjesni da je međunarodna zajednica istrajna da se dođe do poštenih izbora, sada kada smo mi iz opozicije završili svoj dio posla i predložili 16 zakonskih projekata i oko 200 rješenja koja vode prvim slobodnim izborima u istoriji Crne Gore, sada kada nemaju odgovor na predložena rješenja, sada kada ne znaju kako da odbiju naš Predlog zakona o Vladi, posežu ponovo za podjelama. Umjesto da se kraj ove godine pretvori u trijumf izbornih reformi, oni sinoć kao u filmovima prošlosti, prezentuju šta su njihove reforme. A njihove izborne reforme nijesu izborni zakoni, već duboke izborne podjele na vjere i nacije, pa su tako na katolički Badnji dan, 24. decembra predložili da Skupština razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojeg nijesu podržale sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori. To je njihova novogodišnja reforma, reforma svađa, podjela, razdora, mržnje, tenzija i naboja. Takvim porukama žele da čestitaju građanima novogodišnje i božićne praznike. Žele da praznike mira, bratske ljubavi i bratske sloge, pretvore u dane razdora, nesloge i podjela“, rekao je Bečić.
Bečić
Bečić (Foto: Demokratska Crna Gora)

Zato je, kako je rekao, iluzorno očekivati da „u takvoj atmosferi radimo na izbornim reformama i raspravljamo o izbornim zakonima“.

„Imajući u vidu prethodno, odnosno ponovni pokušaj DPS da unese nemir i razdor među braćom, ističući  pri tom da je opozicija u previđenom roku završila kompletan svoj posao, sapštavam da nećemo učestvovati na sjednicama Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sve dok DPS ne povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i ne otpočne dijalog sa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori. Takođe, predlažem odlaganje izbora sve dok se ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore, jer izbore možemo odložiti, ali nove podjele ne smijemo dozvoliti“, rekao je Bečić.

On ističe da ovakav Predlog zakona koji, kako smatra, unosi razdor i podjele i nije usaglašen sa onima na koje se dominantno odnosi, a to su tadicionalne crkve i vjerske zajednice u Crnoj Gori, jeste Predlog zakona koji nije prihvatljiv za Demokrate.

„Onaj Zakon o vjerskim pitanjima koji ne podržavaju i iguman, i imam i fratar, i Vasilije, i Josip, i Mirsad, i pravoslavci, i muslimani i katolici, ne podržavamo ni mi kao demokrate. Mi čuvamo i hramove, i džamije i katedrale, i Kuran i Bibliju, i Božić, i Bajram, i Svetog Vasilija, i Svetog Leopolda, i vjernika, i ateistu, mi smatramo da je udar na jednog udar na sve, zato smo mi uvijek bili braća, zato jesmo braća i zato ćemo biti braća. Brata za brata, a ne brat protiv brata, zato ne podjelama, ne mržnji, ne razdoru, a da miru, da slozi, da ljubavi i da jedinstvu svih nas i svakog od nas“, rekao je Bećić.

Izvor: Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.