sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bidžan: Aktuelnoj opštinskoj vlasti finansije izmakle kontroli

Bidžan: Aktuelnoj opštinskoj vlasti finansije izmakle kontroli

Na početku svog mandata, predsjednik opštine Mirko Đačić je saopštio građanima Pljevalja da mu je namjera da ovu lokalnu upravu ne zadužuje dalje, jer se u tom smislu nema više kud.

Šta se desilo u međuvremenu?

Kasa opštine se ispraznila!

Neracionalna upotreba sredstava, bez jasno definisanih prioriteta za finansiranje dovelo je do situacije u kojoj lokalna uprava grca zbog nelikvidnosti.

Na sjednici skupstine opštine koja je održana 25.4. 2017. godine usvojena je odluka o dugoročnom zaduženju opštine kojom se ovlašćuje predsjednik opštine da nakon dobijanja saglasnosti za dugoročno zaduženje od strane Vlade Crne Gore, zaključi ugovor o zaduženju kod Atlas banke u iznosu od 600 hiljada eura na period od 60 mjeseci.

Odmah po ovoj odluci, predsjednik Đačić izjavljuje, zadužujemo se sad i nećemo više do kraja mandata! Sad i više nikad-dao riječ!

No kad nešto krene po zlu, pa i iz Milove Vlade kažu STOP! Opština zbog tekućih prihoda u 2016-toj i ukupnih godišnjih troškova po osnovu otplate kredita, uključujući i novo kreditno zaduženje, ne ispunjava uslove za kreditno zaduživanje.

Ali neće da može, pare trebaju i predsjednik opštine ugovara novi kreditni aranžman, 400 hiljada eura – ovaj put kratkoročni (svejedno) i to kod najprvih među prvima “Prva banka” AĐ, upsss AD!

Da uozbiljimo stvari!

Imali smo priliku da se kroz kvartalne konferencije o radu lokalne uprave kroz hvalospjeve predsjednika i njegovih saradnika upoznamo o „efikasnom opštinskom radu“ .

Samo malo da vratimo film unazad. Predsjednik opštine Đačić na jednoj od prvih kvartalnih konferencija koje je organizovao u 2015-oj godini spomenuo je da je Opština Pljevlja potpisala reprogram poreskog duga i da je to jedan veliki iskorak opštine i veliko finansijsko rasterećenje. Danas imamo situaciju u kojoj Poreska uprava blokira račune za 12 lokalnih preduzeća, čiji je osnivač opština Pljevlja, zbog neizmirivanja poreskih obaveza ističući da je poreska nedisciplina najevidentnija u par gradova među kojima je i pljevaljska opština.

Ovakvim ponašanjem lokalna uprava rizikuje da pojedina lokalna preduzeća dovede u situaciju da se prema njima od strane Poreske uprave inicira stečajni postupak nakon što se naplata poreskog duga ne izmiri na drugi način.

Ne mogu da završim ovu ocjenu stanja lokalnih finansija a da ne uporedim dosadašnje rezultate, kako to već predsjednik radi.

Prvi čovjek pljevaljske opštine kazao je da je opština Pljevlja bila dužna, poslednjeg dana marta 2015 godine, 19.76 miliona.

Obaveze po osnovu kredita krajem marta 2015 iznosile su 6.38 miliona.

Dvije godine kasnije ukupne obaveze u martu 2017-te godine iznosile su 17.24 miliona (kako oni kažu bez spornih obaveza za vatrogasna vozila) ali mi ćemo ih ipak dodati (+2miliona) jer sve to čini ukupne obaveze opštine, pa dobijamo sumu od oko 19,24 miliona.

Vidi stvarno, ukupne obaveze su smanjene za skoro pola miliona. Bravo!

Aliii, iako je opština kroz egalizaciona sredstva za 2016-tu godinu dobila pola miliona više od očekivanog iznosa, neracionalna alokacija sredstava je učinila da obaveze opštine, i nakon izmirenih kredita u iznosu od 4,5 miliona eura, do marta 2017 ostanu identične kao na početku 2015 godine.

Sve ovo upućuje na činjenicu da su aktuelnoj opštinskoj vlasti finansije izmakle kontroli i da je “finansijska zona stabilnosti” uzdrmana!

 

PORTPAROL PLJEVALJSKIH DEMOKRATA

Mr Emir Bidžan

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.