ponedeljak , april 6 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Biser grada čeka da zablista

Biser grada čeka da zablista

Najljepši kutak grada ovih dana sija čistoćom i trudom radnika „Čistoće“. Gradski park ( kod Vodenica, kako vole da kažu stariji sugrađani – insistirajući na tačnom nazivu parka ili Vodica, što je naziv brda iznad Motela „Vodice“) u jutarnjim satima pohode zaljubljenici u prirodu. Poj ptica i pjesma Breznice najljepše se čuju na trim stazi, koju su opština i Rudnik uglja obnovili prije tri godine. Kako je kiša sprala sa staze dobar dio pokrivača od kore drveta, juče su radnici RJ „Zelenilo“ popravljali samo manji dio staze, jer nemaju dovoljne količine pokrivača od drveta ili malča. Možda su bili potrebni visočiji ivičnjaci oko staze kako bi vema koristan sloj ostao sačuvan što duže na stazi. Trčanje i šetnje po trim stazi su prelijep način za sticanje kondicije, jačanje mišića, srca, udisanje kiseonika, jačanje duha i tela. Pljevaljska trim staza dugačka je 775 m a kratka 52 m. Takođe naše lijepe kamene klupe sa sjedištem od drveta dobile su osvježenu bordo boju drveta. Na stazi se mogu sresti i vjeverice, koje su se već privikle na šetače.

PV trim stazamalč od drveta

Svakako najljepše je sinula rijeka Breznika, koju radnici čiste već 12 dana. Kao da u ljepšoj rijeci uživaju golubovi i patke, koji uživaju u njenoj blizini.

Breznica i golubovi

Najstariji radnik Dragan Ćorsović kosi po vodi, kao da je na takmičenju za Prvu kosu CG, šale se njegove kolege. Kažu da posao nije ni malo lak i da će rijeka zarasti za dvadesetak dana, ponovo. Smatraju da bi najbolje bilo kamionom izvaditi mulj i rijeku prekriti kamenčićima a prije svega skloniti cijevi koje zagađuju rijeku. Čak se na pojedinim mjestima stvorilo ostrvo od trave koje voda ne prekriva. Na četiri mjesta vide se cijevi od kanalizacije i atmosferskih padavina.

Kanalizac cijevi u rijeci

Čišćenje je stiglo do Milet bašte, gdje se nalaze odavno posječeno granje koje nije uklonjeno i pravi ružnu sliku nemara i zapuštenosti.

Radnici Čistoće- BreznicaKosac rijeke Dragan Ćorsović

Po riječima Olgice Otašević, iz „Zelenila“, rijeka se čisti na dvije , tri godine i to do nekadašnje kafane „Dva jelena“. Otaševićeva predlaže da se ispita uzorak vode kako bi bili sigurni na koji način očistiti rijeku od algi i trave. Održavanje prostora oko ribnjaka dobio je Sportski ribolovni klub „Lipljen“.

Breznica

Breznica je postala simbol Pljevalja, starih i novih ljubavi, kroz pjesmu „Svi pljevaljski tamburaši“ a rijeka još uvijek nije postala biser grada, pažen i mažen.

vjeverica na trim stazi

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

stećci

Mreža NVO Sjevera: Da li ćete i kada vratiti ukradene stećke?

Nevladina organizacija “Mreža NVO-a sjevera” oglasila se povodom odnesenih stećaka iz sela u okolini Pljevalja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *