petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „Bivši menadžment i inspekcija štitili izrabljivača“

„Bivši menadžment i inspekcija štitili izrabljivača“

Pljevaljske novine su 1. aprila objavile tekst u kome su pojedini zaposleni angažovani na obezbjeđenju Rudnika uglja preko agencije „Vector System security“, iznijeli niz optužbi na račun poslovodstva Agencije tvrdeći da je polovina radnika neosigurana, da nemaju praznične dnevnice, da im nije plaćen rad po smjenama, da nemaju dana odmora a da su prisiljeni da potpišu rjješenja o korišćenju odmora usled prijetnji otkazom. Istakli su i da dio zarade primaju na ruke, te da postoje mnoge pozicije na kojima je prijavljeno obezbjeđenje a tu nema zaposlenih ili je angažovan manji broj radnika od ugovorenog. Tadašnji izvršni direktor RU Slavoljub Popadić kazao je da Agencija profesionalno obavlja posao te da je potrošnja goriva manja za 30 odsto od kada angažuju pomenutu Agenciju. Uprkos više poslatih mjelova iz Agencije nismo dobili komentar na tvrdnje radnika. Nakon objavljivanja teksta reagovao je izvršni direktor Agencije Ratko Popović kategorično demantujući sve iznijete tvrdnje i poručujući da su u pitanju „sramni napadi pojedinaca kojima je onemogućena krađa državne imovine, na privatnu firmu koja zapošljava najviše radnika u Pljevljima“. Popović je istakao da zaposleni u ovom Društvu „ne uživaju robovlasnički sistem u kojem nemaju nikakva prava“ već da su u svakodnevnom kontaktu sa zaposlenima i da se trude da na svaki zahtjev izađu u susret i pomognu.

Redakciji Pljevaljskih novina stiglo je reagovanje još jednog zaposlenog radnika na obezbjeđenju (ime poznato Redakciji) a kojje prenosimo integralno.

„Radnik sam nikšićke firme „Vector System security“ koja obavlja šest godina poslove obezbjeđenja Rudnika uglja u Pljevljima. Bez prekida radim blizu četiri godine, po ugovoru na puno radno vrijeme, oko 160-170sati mjesečno a u svarnosti radim preko 240 sati mjesečno. Dvije dnevne smjene po 12 sati i dvije noćne po 12 sati, pa dva dana slobodan. Na taj način se obezbeđuje Rudnik na preko 15 pozicija tj. stražarskih mjesta (tri radnika po poziciji) a nekih 4-5 pozicija na 8 sati rade četiri radnika. Noćni rad, praznične dnevnice, prekovremeni sati nisu plaćeni više od dnevne smjene. Radni sat je 1,3 evra pa kol’ko nakupiš.

Molim Inspekciju rada da zatraži od nadležnih u Rudniku: koliko mjesečno sati obezbjeđenja se ostvari u Rudniku uglja? Kada taj broj sati podijelite sa 63 radnika koji imaju ugovor o radu u „Vektoru“,  po izjavi inspekcije rada za PVnovine od 15.aprila, vidjećete broj radnih sati po radniku 251,42 sata. Zašto niko iz Rudnika uglja ne reaguje na činjenicu da na svakoj poziciji koju čuva Vektor ne postoje tipske Knjige   evidencije, zapažanja i primopredaje dužnosti, a iste su obavezne prema tenderskoj dokumentaciji? I u Rudniku na to zatvaraju oči.  Kad bi postojale te knjige, onda bi inspekcija fino njih otvorila i utvrdila ko i koliko sati radi?

Mjesečna plata je 320 evra, od čega 222 evra na banku,  93 evra do decembra 2020.primali smo u koverti, a sada preko banke na ime putnih troškova! Svakog mjeseca nam se odbija 5 evra za korišćenje službenog mobilnog telefona, stalno evo 6-ta godina.Obračunsku listu nismo nikad dobili, ni očima vidjeli, za šest godina.

Godišnji odmor nemamo. U 2020g.“dali“ su nam 10 povezanih dana odmora. Što znači deset- sa  slobodnim danima. Naravno, potpisali smo izjavu da smo koristili puni br. dana odmora.

Uniformu smi dobili, ali je ona lošeg kvaliteta. Obuću nikad nismo dobili, a o čizmama mogu da sanjaju koji rade u kopu rudnika gdje je blato po 20cm dubine.

Poznato je da ovaj posao „zaštitara“ ne može  da se obavlja bez licence tj. dozvole za rad, koja se stiče polaganjem državnog ispita u Podgorici a lica koja su radila u vojsci ili policiji min tri godine dobijaju dozvolu, ako ispunjavaju druge uslove.

U Vektoru  u Pljevljima nemaju svi dozvolu za rad(licencu), ali to mnogo ne zabrinjava inspekciju iz Uprave policije jer je Vektor uvijek bio obavešten 24. sata prije kontrole, pa se moglo „naštimati“ da svugdje budu lica sa licencom i sve se nađe „u redu“. U Vektoru najviše „vole“ penzionere sa licencom. Rade isto kao i oni bez licence a doprinosi im se plaćaju na 40 sati mjesečno. Naravno penziju primaju redovno.Plata je jednaka svima, tj. nisu bolje plaćeni radnici sa licencom, od radnika koji to nemaju.

Pitaće neko: Zašto sve to potpisujete, kad je tako loše po radnika i ne prijavite inspekciji?  Zaista, ne moramo da  potpišemo, ali dalje ne bi  radili jer nam ne bi produžili ugovor. A od nečega mora da se živi, pa makar i na ovaj izrabljivački način. Jedan bivši kolega prije 3-4 godine nije htio da potpiše blanko(čisti) papir i….sledeći ugovor mu nije produžen. Zapažanja i evidencija na radnim mjestima se obavlja na čistom  papiru A4, bez potpisa naravno.

Bivši izvršni direktor Rudnika  Slavoljub Popadić izjavi u Pljevaljskim novinama da se sve velike kompanije obezbeđuju na ovaj  način jer je : sigurnije (kao da Rudnik ne može da se osigura) i JEFTINIJE. Za smanjenje krađe goriva u RU nije zaslužan Vektor, kako izjavi  Popadić, već sam Rudnik zbog ugradnje protokomjera goriva, sondi u rezervarima, video nadzora, a isti su povezani sa GPS sistemom lociranja i praćenja mehanizacije, kao i stroge evidencije sipanja i potrošnje goriva. I u toj oblasti Vektor je imao sporednu ulogu, čime ne umanjujem odgovoran i profesinalan rad svakog radnika u Vektoru. Hvali se bivši izvršni direktor državne kompanije koja ostvaruje milionsku neto dobit, da ga obezbeđuju  ljudi sa 222 eura mjesečno, a on sam je unazad godinu i po primio u rudničku stražu preko 10 lica bez licence, ali koje „prepoznaje teren“. Plata im je preko 600 evra sa svim prinadležnostima a neka od tih lica su sa sumnjivom(kriminalnom) prošlošću. Neka objasni javnosti zašto ih je primio kada je Vektor već angažovan na obezbeđenju?

Pitanje za Inspekciju rada je zašto prilikom kontrole u Rudniku ne dođu istog dana u dva navrata? Prije podne i posle 15 sati pa će vidjeti rade li isti ljudi? Pitanje za nadležne inspekcije i firmu „Vektor“ je zašto se ne daje ugovor na neodređeno vrijeme onim radnicima koji ispunjavaju uslove shodno Zakonu o radu, čl. 37.stav 2. I Čl. 38. a za čije nepoštovanje je zaprijećena novčana kazna od 2.000-20.000 eura? Možda je ovako  i u EVROPI, prema kojoj težimo svim silama? Ako je ovako, onda smo „džaba krečili“.

Ovim putem molim novu upravu Rudnika uglja, da raskine ovaj sramni ugovor sa „Vectorom“ koji je predhodno rukovodstvo na vrat na nos sklopilo na godinu dana. Naime tender za obezbeđenje Rudnika je raspisan 28.12.2020. i bio je otvoren do 14.01.2021. da bi se sve obavilo prije dolaska nove Uprave.

Sramno je da su, dok država fiskalizacijom želi da obezbjedi sigurniju naplatu poreza, radnici ostavljeni na milost „uhodanih struktura“ koje ne žele da vide probleme i nezakonitosti koje su radnici prinuđeni da prihvate ukoliko  misle da imaju jedinu mjesečnu zaradu. Svi se prave ludi i daju selektivne informacije a radnici da bi kazali istinu moraju da budu anonimni jer situacija ucjena traje decenijama a svi „glume“ da je situacija regularna. Gospodo, dokle mislite da na vaš bezobrazluk treba da ćuti ucjenjeni radnik?“

Screenshot_20210602_124234_com.viber.voip

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.