nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Bogojavljensko pogruženje u Pljevljima

Bogojavljensko pogruženje u Pljevljima

Svi pogružnici prvo su uzeli blagoslov od igumana Manastira Svete Trojice, oca Zosima, a potom se spustali u vode Biserke

Povodom svetog praznika Bogojavljenje, danas je u Pljevljima organizovano plivanje, odnosno pogruženje. Prva u vodu planinske rijeke Biserke spustila se djevojčica Nina Cupara, a potom je uslijedilo spuštanje oko četrdeset djevojaka, momaka i starijih.

Svi pogružnici prvo su uzeli blagoslov od igumana Manastira Svete Trojice, oca Zosima, a potom se spustali u vode Biserke. Po ulasku u vodu tri puta se pogrižavaju a potom uzimaju krst koji im spusta iguman Zosim.

Trenutno na pogruženje čeka oko dvadeset mladih ljudi.

Bogojavljensko pogruženje je u Manastiru Sveta Trojica obavljano još prije Drugog svjetskog tata. Opet je obnovljeno 2018. godine, kada su se pogružila četiri momla. Potom je narednih godina postalo uobičajeno da se u bode Biserke spusti nekoliko ljudi.

Ove godine prednost je u tome što su temperature iznad nule. Tokom prošlogodišnjeg pogruženja temperatura je bila minus 13 stepeni.

Podsjetimo, visokopreosvećeni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poslao je raspis sveštenstvu Mitropolije u kojem je snažno preporučio i predložio da se, zbog vanrednih vremenskih uslova, koji predstavljaju opasnost po ljudske živote, na praznik Bogojavljenja, ne održe plivanja za Časnim krstom, saopšteno je iz MPC.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.