subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Dom kulture postao dom korupcije i ugrađivanja pojedinaca

Bojović: Dom kulture postao dom korupcije i ugrađivanja pojedinaca

I pored niza navodno čvrstih obećanja odlazećeg predsjednika opštine Mirka Đačića, po svemu sudeći ni ovog 20. novembra neće biti otvoren Dom kulture.

Podsjećamo da je njegova rekonstrukcija započela u junu 2007. godine i traje više od 10 godina. Pogotovo u prvoj fazi radova, kada su poslovima rukovodili Filip Vuković i Igor Golubović i kada je potrošeno preko 3,4 milona evra, dom pljevaljske kulture je nažalost postao dom korupcije i debelog ugrađivanja pojedinaca.

Svjedoci smo, međutim, da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bavi isključivo progonom najjačeg opozicionog saveza Demokratskog fronta, upravo zato što je Demokratski front jedini garant da, kada dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori, neće biti pošteđenih lopova, koji besomučno pljačkaju Crnu Goru već skoro trideset godina, počev od Mila Đukanovića, pa nadalje. Do tada, brojni kriminalni i korupcionaški poslovi širom Crne Gore uključujući i pljevaljski Dom kulture, ostaće duboko u fiokama Državnog tužilaštva, sa krajnjim ciljem da budu zataškani i nikada ne postanu predmet ozbiljnog rada pravosudnih organa.

Samo detaljna tužilačka istraga može utvrditi koliko je miliona evra do sada potrošeno na rekonstrukciju Doma kulture, a koliko je od tog novca završilo u privatnim džepovima. Takođe, slučaj Doma kulture predstavlja jasan pokazatelj diskriminatorske politike centralne vlasti prema Pljevljima, koja svih ovih godina jednostavno nije željela  da realizuje ni državnim budžetom prvobitno opredijeljena sredstva za dovršetak radova.

Ovih dana svjedoci smo novih krpljenja i prepravki na spoljašnjem dijelu Doma kulture, zbog čega ovo zdanje, nažalost, počinje da liči na običan kokošinjac. Prosto je nevjerovatno da čuveni arhitekta, kakvim se samoproglašava Mirko Đačić, prihvata da se na ovom objektu izvode radovi koji se svode na primitivno krpljenje. U to se ovih dana mogu uvjeriti i slučajni prolaznici, primjećujući da se neki veoma skupi radovi na Domu kulture izvode po dva i više puta.

Tako su u prostor nekadašnje plesne sale, u koji je trebalo da se useli Umjetnička galerija i koji je bio potpuno završen, zbog loše izvedene drenaže ušle podzemne vode i uništile praktično sve, pa se pristupilo ponovnim radovima. I u bioskopskoj sali, koja je takođe navodno bila potpuno završena, mnogi poslovi moraće se ponovo raditi, poput patosa u prostoru iza scene, koji su se potpuno rasušili i deformisali. Poznato je i da su jednom kupljena sjedišta u bioskopskoj sali mijenjana i kupovana nova. Balkon Doma kulture, prvobitno konstruisan od skupih staklenih panela, sada se prekriva i krpi najobičnijim rebrastim limom.

Zbog lošeg kvaliteta radova ili, narodski rečeno, zbog toga što se fušerilo gdje god se stizalo da bi se pojedinci ugrađivali, i unutrašnje prostorije i dijelovi krovne konstrukcije i fasade prepravljani su i popravljani više puta. Ogroman novac rasipan je na izvođače koji su angažovani da isti posao rade po nekoliko puta. Prema pojedinim izvođačima novih-starih radova aktuelna lokalna vlast stvorila je i nove dugove, koje ponovo treba da plate građani Pljevalja.

Za sve to vrijeme najviše ispaštaju građani Pljevalja, posebno omladina, lišena mogućnosti da na primjeren način koristi sadržaje Biblioteke, Muzeja, Galerije, te prostora kao što su čitaonica, bioskop, pozorišna sala… Na poseban način i u posebnoj mjeri ispaštaju i zaposleni u ustanovama kulture, koji treba da zadovolje javni interes zbog koga i postoje, radeći u potpuno neuslovnim objektima.

I dok Dragan Brković najprizemnije vrijeđa odlazećeg predsjednika opštine, a ovaj junački ćuti i ne odgovara, opština Pljevlja novcem građana nastavlja da plaća zakup prostorija za Biblioteku upravo vlasniku „Vektre Jakić“, koji je uzurpirao i prostorije nekadašnje Vojne fabrike. Ovo nije činjenica ponižavajuća samo za odlazećeg predsjednika opštine, već i za čitav grad i sve građane Pljevalja.

Sve i da se desi skorije otvaranje Doma kulture, čak i bez upotrebne dozvole, to teško bilo kog objektivnog i razumnog Pljevljaka može da utješi u mjeri da se ne zapita gdje je otišlo preko 5 miliona evra novca građana Pljevalja, i kako je moguće da ne snose odgovornost oni koji su do svega ovoga doveli?

Demokratski front je na udaru upravo zbog toga što će sjutra biti spreman da otvori i procesuira sve ove kriminalno-korupcionaške afere, kako na nivou države tako i na lokalnom nivou.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.