sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Državna vlast nastavlja da zapostavlja Pljevlja

Bojović: Državna vlast nastavlja da zapostavlja Pljevlja

U planu kapitalnog budžeta Crne Gore za 2018. godinu za realizaciju projekata na Cetinju opredijeljeno je ukupno 4 745 000 evra, a za projekte u Pljevljima mizernih 560 000 evra. Dakle, za Pljevlja koja imaju skoro duplo više stanovnika od Cetinja, planirano je osam i po puta manje državnog novca od iznosa koji je planiran za Cetinje. Uz to, na Cetinju je državnim budžetom predviđena realizacija dvadeset šest različitih projekata, a u Pljevljima samo dva, i to:

1.     Sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacija Pljevalja – 510.000 evra;

2.     Izgradnja i opremanje objekta Osnovne škole na Gukama – 50.000 evra.

Ovako uopšteno formulisana pozicija koja se tiče smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja i ovako mala sredstva za rješavanje tako velikog problema govore da od ozbiljnih investicija u cilju smanjenja zagađenja Pljevalja ponovo neće biti ništa. Ako bi se išlo ovom dinamikom i svake godine planirao i realizovao iznos od 510 000 evra, trebalo bi da sačekamo da prođe 39 godina pa da se realizuje projekat toplifikacije u cjelosti, imajući u vidu da je njegova ukupna vrijednost oko 20 miliona evra. A na osnovu iskustva iz prethodnih godina, kada se ni ono što je planirano državnim budžetom za Pljevlja na kraju nije realizovalo, možemo očekivati da se ni ovih mizernih 510 000 evra planiranih za navodno saniranje ekološke situacije neće namjenski realizovati, već će uslijediti nove-stare opstrukcije i zloupotrebe državnog novca. S druge strane, malena osnovna škola u naselju Guke gradi se već punu deceniju i nikako da se završi. Ni za ovaj projekat osnovne škole Vlada nije bila u stanju da u budžetu za 2018. godinu oprijedijeli 150 000 evra koliko iznosi ukupna vrijednost radova, već samo jednu trećinu tog iznosa – 50 000 evra. Istovremeno, za izgradnju azila za pse na Cetinju iz državnog budžeta planirano je izdvajanje od 80 000 evra. Takođe, plan je da se iz državnog budžeta finansira čak i nabavka opreme za unapređenje rada javnih službi prestonice Cetinje i izgradnja objekta za potrebe parking servisa u ukunom iznosu od 240 000 evra.

Vrijedi navesti da je samo za rekonstrukciju vodovodne mreže na Cetinju planirana realizacija 900 000 evra državnog novca, dok za rekonstrukciju pljevaljskog vodovoda koji je u katastrofalnom stanju nije predviđen ni cent. Centralna vlast bahato i osiono ignoriše činjenicu da Pljevlja imaju brojne probleme koji ugrožavaju njen opstanak i jednostavno ne želi da državni novac opredijeli makar za postrojenje za prečišćavanje vode za piće.

To što nema obećane fabrike čokolade na Cetinju državna vlast pokušava da kompenzuje nesrazmjerno velikim davanjem državnog novca Cetinjanima. S druge strane, izostanak investicija i novih radnih mjesta, drastično zagađenje i urušavanje infrastrukture u Pljevljima ničim se ne kompenzuje, već se Pljevljaci još više zapostavljaju, dok se i dalje od ove sredine uzima i kapom i šakom.

U poglavlju državnog kapitalnog budžeta koji nosi naziv „Pomoć lokalnim samoupravama u rješavanju infrastrukturnih problema“, nema niti jednog projekta za Pljevlja koji bi se finansirao državnim novcem. Pljevlja nikada nisu bila gore tretirana i nikada manje državnih sredstava nije planirano za realizaciju projekata u Pljevljima kao u predlogu budžeta Crne Gore za 2018. godinu, i pored toga što lokalnu vlast drži DPS sa satelitima.

Samo ovo je dovoljan razlog da Pljevljaci snažno podrže inicijativu Demokratskog fronta da se čitava opozicija ujedini i zajednički organizuje proteste za prve regularne izbore u Crnoj Gori koji bi zasigurno doveli do pada ove vlasti. Za sve Pljevljake i opstanak Pljevalja posebno je važno da se na predstojećim izborima pošalje snažna poruka nezadovoljstva i otpora ovakvoj sramnoj politici diskriminacije i zapostavljanja Pljevalja, koju već godinama, i u sve većoj mjeri, sprovodi državna vlast na čelu sa DPS-om.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.