sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Hitne mjere za natalitet u Pljevljima

Bojović: Hitne mjere za natalitet u Pljevljima

Imajući u vidu da smo opština sa ubjedljivo najgorim prirodnim priraštajem i najvećim odseljavanjem stanovništva u Crnoj Gori, potrebno je pod hitno osmisliti i realizovati niz mjera za poboljšanje nataliteta, konkretno za podršku formiranju brakova i podsticanje rađanja u Pljevljima. Neprihvatljivo je da Opština za svako novorođeno dijete u Pljevljima izdvaja simboličnih 63 evra, dok je samo za poslednja dva koncerta na gradskom trgu potrošeno preko 50 000 evra opštinskog novca. Iznos od 63 evra koliko trenutno dobijaju tek rođene bebe u Pljevljima jedva je dovoljan da se kupe tri pakovanja pelena ili hrana za 10 dana. S obzirom da je za prvih pet mjeseci ove godine u Pljevljima rođeno svega 76 djece, to znači da su izdvajanja Opštine po ovom osnovu bila svega oko 5000 evra, kao i da moraju i mogu biti mnogo veća. Jednostavno, za ove namjene se mora pronaći novac. Takođe, jasno je i da postoji prostor za štednju pri raspolaganju opštinskim budžetom, a jedna od prvih takvih mjera bi trebalo da se ogleda u ukidanju nadoknada članovima upravnih odbora i savjeta javnih preduzeća i ustanova.

Bez obzira što ni povećan iznos novca za podršku mladim roditeljima ne može da nadomjesti problem nezaposlenosti, oni bi se svakako lakše opredijeljivali za formiranje porodice ako bi recimo za prvo dijete opština dodjeljivala 300 evra, za drugo dijete 500 evra a za treće dijete 700 evra jednokratne pomoći. Takođe, polazeći od činjenice da se godišnje sklope svega 3 do 4 braka na selu, neophodno je opredijeliti veći iznos sredstava za pomoć i podršku takvim bračnim zajednicama, što bi trebalo predvidjeti već u budžetu Opštine za 2018. godinu. Polazeći od dramatičnog stanja na pljevljskim selima bilo bi prirodno da se za svaki sklopljeni brak ili svako novorođeno dijete na selu, od strane Opštine Pljevlja opredijeli minimum 500 evra ili se pronađu neki drugi konkretniji vidovi podrške i pomoći.

Takođe, ako već državna vlast nije voljna da to obezbijedi, Opština Pljevlja mora naći način da finansira udžbenike za svu djecu koja idu u osnovnu školu, po uzoru na mnoge opštine u regionu. Uvođenje dječijeg dodatka za djecu iz porodica sa troje i više djece uz preuzimanje obaveze plaćanja vrtića od strane Opštine, bi moralo takođe da bude na listi prioritetnih mjera za podizanje nataliteta u Pljevljima.

Ako dozvolimo da se za nekoliko godina još jednom prepolovi broj stanovnika u Pljevljima borba za opstanak ovog grada će biti skoro nemoguća,  zbog čega je potrebno odmah i planski reagovati. Aktuelna lokalna vlast u Pljevljima nije ni pomislila da ovakve mjere predvidi i sprovede, dokazujući svima da nije u stanju da definiše prioritete, a kamoli da izađe na kraj sa nagomilanim problemima u našoj opštini.  Kako vidimo, ne oglašavaju se ni da javno zaštite zakonska prava radnika u Vektri Jakić, kao građana ovog grada, koji su ostali bez posla samo zbog toga što su tražili plate koje su zaradili. Sve su ovo razlozi zbog kojih će sadašnja lokalna vlast zasigurno biti smijenjena na predstojećim lokalnim izborima, nakon čega je potrebno da dobijemo mnogo ozbiljniju, sposobniju i odgovorniju lokalnu upravu koja bi bila spremna da navedene mjere za podizanje nataliteta realizuje u skladu sa životnim potrebama Pljevljaka.

Vladislav Bojović, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije u Pljevljima i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.