četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Jedini smisao bavljenja politikom vladajuće garniture u Pljevljima je borba za funkcije i lične privilegije

Bojović: Jedini smisao bavljenja politikom vladajuće garniture u Pljevljima je borba za funkcije i lične privilegije

Nakon što ni za četiri godine vršenja lokalne vlasti u Pljevljima DPS i sateliti nisu uspjeli da na pravno valjan način konstituišu lokalnu upravu i izvedu opštinsku administraciju iz VD stanja, vidimo da ni prilikom konstituisanja novog lokalnog parlamenta, vladajuća većina u Pljevljima nije u stanju da se dogovori i usaglasi, počev od mjesta predsjednika Skupštine opštine pa sve do pozicije predsjednika Opštine, pri čemu tek treba da uslijedi nadgornjavanje oko drugih pozicija i funkcija. Upravo zbog sukoba interesnih grupa i narastajuće međusobne netrpeljivosti unutar lokalnog DPS-a, danas nije sproveden izbor predsjednika Skupštine Opštine Pljevlja, jer nije ni predložen kandidat, i pored toga što je od strane te iste većine prethodno predložena i usvojena ova tačka dnevnog reda.

Nemušto obrazloženje koje je morao da potpiše Vlade Milinković predstavlja tragikomičan i providan pokušaj da se prikriju haotično stanje, nesposobnost i žestoki sukobi koji upravo kulminiraju u lokalnom DPS-u, a u kojima i sam učestvuje. Ovaj sukob oko predsjednika Skupštine opštine je samo zauzimanje pozicija i uvertira za rat za funkciju predsjednika opštine, koji treba da kulminira između interesnih grupacija koje predstavljaju Mirko Đačić, Vlade Milinković, Igor Golubović…

Istina, nije se ni moglo očekivati da će na prvoj sjednici novog saziva lokalnog parlamenta biti drugačije kada vladajuću većinu u Pljevljima čine zavađene i gramzive interesne grupe i nezasiti pojedinci, a ne odgovorni politički subjekti i ozbiljni kadrovi. Ova groteskna situacija zapravo pokazuje kako će vladajuća većina voditi opštinu Pljevlja u narednom periodu, odnosno da će opštinski sekretarijati, direktorati, službe, preduzeća i ustanove, u naredne četiri godine, u još većoj mjeri biti pretvoreni u lične i partijske feude, a ne u servis građana.

I naravno da razlog što nije izabran predsjednik Skupštine opštine Pljevlja nije taj što oni koji treba da upravljaju opštinom imaju mnogo kvalitetnih kadrova, pa navodno ne mogu da opredijele, već što imaju mnogo pohlepnih, a nesposobnih funkcionera kojima je osnovni cilj borba da uzmu što podesnije pozicije i što plaćenije funkcije na lokalnom nivou, a da istovremeno potkopaju pozicije nekih drugih.

Evidentno je da sve žešće sukobe u pljevaljskom DPS-u samo privremeno i prividno pred izbore primiri neko od izaslanika partijske centrale. Kada treba sprovesti izborne malverzacije, prije svega operacije kupovine glasova osiromašenih građana, pritisaka, ucjena i davanja lažna obećanja, kada treba zloupotrebiti neprečišćen birački spisak, onda se sukobi ostavljaju po strani. Međutim, kada treba podijeliti plijen, onda borba klanova, lični interesi i međusobna netrpeljivost postaju javni i ogoljeni.

I dok eskaliraju sukobi unutar vladajuće garniture, produbljuje se ukupno teško stanje u opštini Pljevlja u kojoj nije ni započeto rješavanje nijednog od ključnih problema, od problema nezaposlenosti, pa sve do problema zagađenosti, u susret novoj grejnoj sezoni, dok velikom broju radnika još nisu isplaćene višemjesečne zarade, niti su uplaćeni porezi i doprinosi.

Potpuno je jasno da je jedini cilj i jedini smisao bavljenja politikom vladajuće garniture u Pljevljima borba za funkcije i lične privilegije. Zbog toga se sa ovom novom-starom lokalnom vlašću, koja tek treba da se konstituiše, ne mogu očekivati nikakve promjene na bolje već samo dalje zamajavanje javnosti, prosipanje magle i produbljivanje problema sa kojima se suočavaju građani u našoj opštini.

 

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i odbornik u Skupštini opštine Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.