sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Neophodna smjena i procesuiranje onih koji su u različitim institucijama saučesnici, pokrovitelji i zaštitnici organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Bojović: Neophodna smjena i procesuiranje onih koji su u različitim institucijama saučesnici, pokrovitelji i zaštitnici organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Kriminalno-korupcionašku aferu „Abu Dabi fond“ koju smo mi iz Demokratskog fronta i kolege iz doskorašnje opozicije, tokom prethodnih godina, javno i sistematično razotkrivali, uprkos izostanku reakcije nadležnih organa, neophodno je sada dovesti do kraja. Država mora da iskoristi sve mehanizme da bar djelimično nadoknadi štetu koja joj je nanesena. To podrazumijeva i da Petar Ivanović, Milutin Simović, bratanić Milivoja Katnića i svi drugi njeni akteri krivično odgovaraju, shodno zakonu i shodno dokazima, kojih je, po svemu što je poznato, sasvim dovoljno. Ali i da odgovara Milivoje Katnić, krivično i profesionalno, zbog izostanka bilo kakve reakcije tužilaštva tokom prethodnih godina, dok je na vlasti bio DPS. I zbog ovoga je potrebna demontaža tužilaštva i sudstva, koja je naravno izvodljiva ako na svim nivoima nove vlasti postoji čvrsta politička volja, riješenost i odlučnost. Uostalom, u tom cilju je parlamentarna većina inicirala izmjene zakona o tužilaštvu i veoma je važno da ih Skupština Crne Gore usvoji, kako bi umjesto Katnića došao tužilac koji će da goni kriminal.

Da je neophodna odlučnija i cjelovita demontaža sistema, a pogotovo smjena i procesuiranje onih koji su u različitim institucijama saučesnici, pokrovitelji i zaštitnici organizovanog kriminala u Crnoj Gori, govori i sledeća činjenica. U saznanju smo da čak i tokom poslednjih nedelja i mjeseci, jedna od kompanija koja je dobila milione evra iz Abu Dabi fonda, „Vektra Jakić“, umjesto da vrši preradu građe u svojoj fabrici, ona direktno ili preko drugih svojih kompanija, prodaje balvane za keš malim drvoprerađivačima, grubo kršeći koncesioni ugovor i zakone, pri tom izbjegavajući plaćanje poreza i ostalih obaveza prema državi.

Naglašavamo, navedeno kriminalno poslovanje sprovodi se tokom poslednjih nedelja i mjeseci, dakle i nakon parlamentarnih izbora, što govori da se Dragan Brković i oni koji stoje u pozadini ovog kriminalnog projekta i dalje osjećaju relaksirano i zaštićeno u odnosu tužilaštva, Privrednog suda, Poreske uprave… Formalni i neformalni vlasnici „Vektre Jakić“ koji su obezbijedili ovoj kompaniji podršku i zaštitu različitih državnih institucija za višestruko nelegalno i štetočinsko poslovanje i dalje osjećaju da im se može da se bogate na račun državnih resursa i građana. Ponovo podsjećamo, Privredni sud je dozvolio „Vektri Jakić“ da nastavi da siječe pljevaljske šume (novih 10 000 kubika) uprkos odluci Uprave za šume da se ovoj kompaniji oduzmu koncesije. I sada „Vektra Jakić“ zahvaljujući skandaloznoj i kriminalnoj odluci Privrednog suda, a ništa manje i Poreskoj upravi, koristi ovu priliku da nastavi da djeluje kao divlji preprodavac, to jest kao švercer najkvalitetnije građe. Formalni i neformalni vlasnici ove komanije koji su za mizerni iznos koncesione naknade dobili mogućnost da sijeku pljevaljske šume i dalje uzimaju torbe keša u četiri ili pet puta većem iznosu, ovog puta prodajući trupce malim drvoprerađivačima u kešu, naravno, ne plaćajući obaveze prema državi i opštini Pljevlja. Takozvana kompenzacija se koristi kao paravan za trgovinu kešom, dok se novoformirane kompanije koriste kao paravan za nelegalno poslovanje.

Formalni i neformalni vlasnici Vektre Jakić i nakon izbora 30. avgusta nastavljaju da zloupotrebljavaju to što su po minimalnom iznosu koncesione naknade dobili pljevaljske šume, zbog čega im se i najviše isplati da građu koju su dobili, umjesto da je prerađuju, odmah nakon što je posjeku prodaju u vidu trupaca vlasnicima malih pilana i brenti. A kako je navedeno protivzakonito poslovanje i kriminalno djelovanje značajno isplativije i pošto se ono i dalje ne sankcioniše, fabrika za preradu drveta sa peletarom, koja je izgrađena po savremenim standardima i vrlo moguće prljavim novcem, već godinama nije u funkciji, radnici koji bi mogli da u njoj rade i primaju plate – ne rade, a opština i država trpe neprocjenjivu štetu.

I ovaj slučaj potvrđuje da u svakoj oblasti funkcionisanja državnih institucija i privrede slijedi suočavanje sa mafijom. Neizostavna mora biti revizija poslovanja i uvrđivanje odgovornosti svih uključenih aktera u višegodišnjoj pljački države.

Predložene izmjene zakona o tužilaštvu upravo imaju za cilj da se na ključne pozicije u tužilaštvu postave pošteni tužioci kako bi se zaustavio dalji kriminal i nanošenje štete državi i građanima. u konkrenom slučaju, potrebna su nova pravila – uvođenje čitave oblasti u legalne tokove, a onda i nova strategija i planovi upravljanja šumama koji će se konačno poštovati i dosledno sprovoditi.

Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije u funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.