četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Pad aktuelne vlasti ključni preduslov privrednog i svakog drugog oporavka sjevera

Bojović: Pad aktuelne vlasti ključni preduslov privrednog i svakog drugog oporavka sjevera

Vlast snosi najveću odgovornost za propast drvoprerade u Pljevljima i na sjeveru Crne Gore, o čemu ubjedljivo govori katastrofalno stanje u kompaniji „Vektra Jakić“. Više od devet mjeseci nije u funkciji ni peletara, ni pilana, ni lamilirnica i to u periodu kada bi fabrika trebalo da radi punim kapacitetom. Od 40 i više radnika u pogonu pilane, ključnom pogonu Vektre Jakić, ostalo je svega 2-3 radnika i 2-3 poslovođa koji se vode da rade, a zapravo ne idu na posao. Struja i telefoni su isključeni. Na posao ne dolazi ni uprava, niti radi kuhinja.

Velika je vjerovatnoća da ni radnicima, ni opštini, ni državi nikada neće biti isplaćeno ono što im po zakonu pripada, a što im ova kompanija duguje, niti će biti ponovo pokrenuta proizvodnja. I sve to zahvaljujući prije svega ovoj vlasti, pa tek onda Draganu Brkoviću, zvaničnom vlasniku kompanije.

Podsjetimo da je privatizacija sprovedena na način što je Dragan Brković dobio više u imovini i potraživanjima bivšeg kombinata „Velimir Jakić“ nego što je platio, pri čemu je potpisan tridesetogodišnji koncesioni ugovor na eksploataciju pljevaljskih šuma uz obavezu plaćanja mizernog iznosa koncesione naknade opštini i državi. Ni ova obaveza nije izmirivana, pa je dug, samo po ovom osnovu, narastao na više miliona evra.

Jasno je da agonija u Vektri Jakić ne bi trajala ovoliko i ne bi se tolerisalo brutalno kršenje zakona i ugovora da neko iz vrha vlasti sa svojim novcem i privatnim interesom ne stoji iza ove kompanije. Možemo da pogađamo ko.

Posebnu ulogu u ovom kriminalnom i štetočinskom poslu imali su i imaju aktuelni i bivši ministri Milutin Simović i Petar Ivanović. Podsjećamo da je Petar Ivanović najavljivao kako će u kompaniji Vektra Jakić raditi preko 700 radnika i kako će dolaziti inžinjeri i radnici iz inostranstva kako bi se popunila sva radna mjesta koja će ovde biti otvorena. Sjetimo se kako je 2016. godine, pred ambasadorkom Ujedinjenih Arapskih Emirata, u pokušaju da kamuflira zloupotrebu novca iz Abu Dabi fonda, otvarao džakove sa peletom koji je lažno predstavio da je proizveden u fabrici, a zapravo je bio kupljen u lokalnoj prodavnici. Sjetimo se kako je Milutin Simović radnicima prije samo godinu dana, tražio da svojim potpisima podrže kandidaturu Mila Đukanovića za predsjednika,  čime je direktno uticao na njihovu slobodu izbora i počinio krivično djelo. Danas se ministar Simović pravi kao da se ništa ne dešava.

Kompanija koju je ova vlast dovela u Pljevlja i dala joj pljevljaske šume za bagatelu, promovišući ovu privatizaciju kao istorijsku, sada ne samo da radnicima duguje 13 plata, već je sa njima raskida radni odnos. I još im je od strane rukovodstva kompanije rečeno da će im bolje biti na birou rada nego u Vektri.

Zbog čega Milivoje Katnić ne smije da procesuira odgovorne u očiglednoj zloupotrebi milionskoh sredstava dobijenih iz Abu dabi fonda i zbog čega ne smije da pokrene istragu o ovoj privatizaciji? Pa zbog toga što je on sluga ovog režima. Prava adresa kojoj treba da se obrate radnici kojima se duguje 13 plata, opština Pljevlja kojoj se duguju milioni, a onda i prevareni i oštećeni građani, nije Dragan Brković, već Milo Đukanović, Duško Marković, Milutin Simović i Petar Ivanović. O tome govori i činjenica da su u upravnoj zgradi ove privatne kompanije okačene slike Đukanovića, Simovića i ostalih funkcionera vlasti. Poznato je da su pljevaljske šume resurs koji bi mogao biti iskorišćen za otvaranje više stotina, pa i hiljada radnih mjesta, ali je sada valjda jasno da je to sa ovom vlašću nemoguća misija. Stoga je pad aktuelne vlasti ključni preduslov privrednog i svakog drugog oporavka sjevera.

Saopštenje za javnost

Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.