subota , jun 6 2020
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Pljevljaci više ne kriju da su gladni! Šta Vlada čeka?!

Bojović: Pljevljaci više ne kriju da su gladni! Šta Vlada čeka?!

U epidemiji korona virusa, nastupila je dramatično teška ekonomska situacija za ogroman broj Pljevljaka. Ne samo da su ostali bez osnovnih primanja, već i različiti vidovi takozvanog snalaženja ili ostvarivanja dodatne zarade, dakle, dopunski poslovi za ogroman broj građana sada gotovo da ne postoje. Sigurni smo da je tako i u mnogim drugim gradovima širom Crne Gore, pogotovo na sjeveru.

Mnogi Pljevljaci, u svom malom privatnom biznisu, zarađivali su danas da bi preživjeli sutra, a sutra da bi preživjeli prekosutra. Sada im je zabranjen rad i uz to mnogi imaju dodatne gubitke zbog prvobitnog ulaganja u nabavku opreme.

Šta se čeka?!

Da li je moguće da od početka izbijanja epidemije, pa sve do današnjeg dana, Crveni krst u Pljevljima nije dobio nijedan evro pomoći od privrede i nije u situaciji da bar sa osnovnim namirnicama pomogne veliki broj građana koji su na samoj ivici egzistencije. Ovih dana, Crveni krst Pljevlja prima po trista i više poziva za pomoć dnevno. Ukupna situacija je primorala veliki broj ponosnih Pljevljaka da po prvi put u životu otvoreno traže hranu.

Tragična je činjenica, recimo, da velike pljevaljske kompanije ne mogu da obezbijede hranu i osnovne namirnice socijalno ugroženim Pljevljacima. Istovremeno, vidimo da su prethodnih nedelja iste te velike pljevaljske kompanije (Rudnik uglja ili rudnik Šuplja stijena) donirale novac na centralni nivo. Čak su i pojedine NVO iz Pljevalja uradile isto, što je iz perspektive ugroženih Pljevljaka teško objašnjivo. Dakle, novac se ponovo sliva u Podgoricu, dok veliki broj Pljevljaka prolazi kroz ličnu i porodičnu ekonomsko-socijalnu dramu i neizvjesnost.

Šta misli ova vlast da preduzme kako bi preko 200 radnika Vektre Jakić, kojima se duguje 18 plata, preživjelo sa svojim porodicama? Da li neko misli da oni mogu da prežive bez ikakvih primanja i pomoći? Radnici se pitaju kako da dođu bar do jednog dijela plata koje im se duguju. Dio njih koji su tužili firmu, samo su se izložili troškovima, jer je od započete prodaje stečajne mase sve odlazilo na naplatu poreskoj upravi, dok radnici nisu dobili ništa.

Šta tek reći za situaciju u preduzeću Komunalne usluge, čiji su radnici na gradskom groblju primorani da, usled ugroženosti gole egzistencije i neizmirenih plata, donesu odluku da obustave sahranjivanje preminulih Pljevljaka.

Stvarajući privid da je stanje pod kontrolom i da nema potrebe za žurbom i panikom, ova vlast se poigrava sudbinama ljudi. Nedelje odmiču u navodnim analizama i pripremama navodnog plana, dok mnogi građani nemaju nikakva primanja, niti ušteđevinu, a veliki broj njih je i kreditno zadužen. To što je ova vlast potpuno nespremno dočekala korona virus i u pogledu podrške zdravstvenom sistemu i u pogledu ekonomske podrške građanima i privredi nisu krivi građani već sama vlast. Nema šta više da se analizira nedeljama i mjesecima. Svom ugroženom stanovništvu se mora odmah i direktno pomoći!

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

640_14345365_POKRET-ZA-PLJEVLJA-LOGO-770x450

Pokret za Pljevlja: Ako je deportacija bila državna greška, onda je za ubistvo Duška Jovanovića postojao državni razlog

Danas se navršava 16 godina od ubistva Duška Jovanovića, glavnog urednika „Dana“, čiji nalogodavci i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *