ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: U afričkim državama danas postoji viši stepen javne odgovornosti i poštovanja pravne regulative, kada je u pitanju odnos prema prirodnim resursima, nego u Crnoj Gori

Bojović: U afričkim državama danas postoji viši stepen javne odgovornosti i poštovanja pravne regulative, kada je u pitanju odnos prema prirodnim resursima, nego u Crnoj Gori

Umjesto da Petar Ivanović i Dragan Brković budu u tužilaštvu zbog nanesene višemilionske štete državi, oni zloupotrebljavaju parlament kako bi izbjegli krivičnu odgovornost i nadoknadu bar dijela štete koju su proizveli. Zajednička sjednica odbora za poljoprivredu i ekonomiju Skupštine Crne Gore zakazana je i održana sa ciljem da se zloupotrebom parlamenta legitimiše izgleda već dogovoreno otpisivanje višemilionskog poreskog i koncesionog duga kompaniji „Vektra Jakić“, i to u trenutku kada državna vlast ponovo zadužuje građane Crne Gore, u iznosima od više stotina miliona evra, valjda na račun generacija koje dolaze. U Skupštini Crne Gore jeste održano konsultativno saslušanje ali je i laiku jasno da ono može biti uvod u donošenje mjera i odluka koje isključivo odgovaraju Draganu Brkoviću lično, a nanose veliku i višestruku štetu državnim interesima.

Višegodišnje katastrofalno stanje u Vektri Jakić i kontinuirano protivpravno poslovanje ove kompanije u Pljevljima dovoljan su razlog da makar najglasniji promoteri ove „investicije“ Milutin Simović i njegov naslednik Petar Ivanović podnesu ostavke zbog objektivne moralne i profesionalne odgovornosti. Umjesto toga, izgleda da je već pripremljen scenario da nakon što Petar Ivanović progura ovaj skandalozan otpis duga kompaniji „Vektra Jakić“ u Skupštini Crne Gore, isti bude nagrađen pozicijom novog savjetnika Mila Đukanovića, što je samo u Crnoj Gori normalno i moguće.

Ovo ekspresno izlaženje u susret inicijativi da se izigra zakon i izvršavanje zahtjeva Dragana Brkovića pojačava sumnju da je Petar Ivanović jedan od ključnih pokrovitelja protizakonitih radnji i poslova u oblasti šumarstva u dužem periodu, u vidu nekontrolisane sječe šuma, šverca građe i možemo slobodno reći divljanja koncesionara, to jest njihovog bahatog ignorisanja obaveza prema radnicima, državi i opštinama. Od trenutka kada je izabran za ministra poljoprivrede Petar Ivanović djeluje kao najveći zaštitnik onih koncesionara koji već godinama grubo krše svoje ugovorne obaveze i uništavaju šumsko bogatstvo na sjeveru Crne Gore, dok od pompezno najavljene finalne drvoprerade nema ništa, niti ima održivih i adekvatno plaćenih radnih mjesta, već se radnicima ponovo duguju zarade, niti ima bilo kakve koristi za državu i opštine u vidu ubiranja prihoda. Petar Ivanović je, kako vidimo, i sada u skupštinskim klupama ponovo u istoj, glavnoj ulozi gdje posvećeno radi na tome da se izigraju pravni propisi kako bi se privilegovanim koncesionarima oprostili milioni evra poreskog i koncesionog duga na štetu države.

Podsjećamo da je 2016. godine Petar Ivanović, u svojstvu ministra poljoprivrede i šumarstva, domaćoj javnosti i stranim zvaničnicima prikazivao prepakovani pelet, inače kupljen u prodavnici, kao pelet koji je navodno proizveden u peletari Vektre Jakić, ne bi li stvorio lažnu sliku kako se ovaj proizvod punim kapacitetom proizvodi u ovoj kompaniji i kako će navodno da uslijedi milionski vrijedan izvoz na strana tržišta.

Činjenica je da i u afričkim državama danas postoji viši stepen javne odgovornosti i poštovanja pravne regulative, kada je u pitanju odnos prema prirodnim resursima, nego što je to slučaj u Crnoj Gori. Zbog toga, ne vjerujemo da će nadležni državni organi, podstaknuti najnovijom zajedničkom inicijativom Dragana Brkovića i Petra Ivanovića na štetu države, konačno pokrenuti široku istragu sa ciljem da se utvrdi krivična odgovornost velikog broja lica, a posebno pojedinaca iz vrha vlasti, zbog različitih protivzakonitih radnji i malverzacija u oblasti šumarstva. Ne vjerujemo da će postojeće zarobljene državne institucije utvrditi pozadinu, a onda i krivičnu odgovornost pojedinaca zbog kojih se već godinama uporno, a na štetu države, opština i građana, vještački održava u životu kompanija Vektra i drže zarobljeni vrijedni državni resursi, među kojima su i pljevaljse šume.

Upravo su pljevaljske šume, usled nebrige koncesionara i nadležnih organa, postale dramatično ugrožen resurs. Dozvoljenim protivpravnim poslovanjem kompanije „Vektra Jakić“ napravljena je neprocjenjiva šteta koja može da bude još veća ako se nešto konkretno, u pogledu njegove zaštite, ne preduzme u najskorijem roku. Svjedoci smo da se od strane najvećeg koncesionara već godinama sjekla samo najzdravija šuma, u najboljem prirastu, dok su se oboljela i osušena stabla, uprkos zakonskoj i ugovornoj obavezi zaobilazila, zbog čega se, poslednjih godina, ubrzano suše i propadaju i oni najzdraviji i najkvalitetniji šumski kompleksi. Na kraju, pitanje je koliko će zdrave šume uopšte i biti u pljevaljskoj opštini ako se dozvoli Vektri da zadrži koncesije do isteka ugovornog perioda od 30 godina i ako se odgovorni za ovu situaciju ne privedu pravdi.

 

 

Saopštenje za javnost

Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.