četvrtak , jul 2 2020
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: U Crnoj Gori intenzivirana antisrpska kampanja sa elementima fašizma

Bojović: U Crnoj Gori intenzivirana antisrpska kampanja sa elementima fašizma

Zabrana Svečane akademije u Pljevljima, koja je trebalo da se održi povodom krsne slave grada Svete Petke i obilježavanja stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, potvrđuje da se pojačava represija režima prema Srbima u Crnoj Gori, da je intenzivirana antisrpska kampanja sa elementima fašizma, kao i da su pojačane mjere i aktivnosti koje za cilj imaju zatiranje svih vrijednosti na kojima počiva istorijska – Njegoševa Crna Gora. Ova zabrana je nesumljivo najava još brutalnijeg obračuna sa Srbima u Crnoj Gori, ali i sa kanonskom pravoslavnom crkvom, imajući u vidu da se praznik svete Petke u Pljevljima tradicionalno obilježava na ovaj način već decenijama, uz prisustvo Episkopa mileševskog.

Nije slučajno što se ova zabrana obilježavanja stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja dešava u trenutku u kojem je aktuelni premijer Duško Marković najavio rušenje Crkve na Rumiji po nalogu albanskih lidera. Takođe, indikativno je da se ova zabrana događa odmah nakon posjete ministra odbrane Predraga Boškovića Prištini i „iznenadne“ uzvratne posjete ratnog zločinca Ramuša Haradinaja Crnoj Gori. Po svemu sudeći, ovim potezom vladajuća garnitura nije željela da remeti spokoj posjete Haradinaja Crnoj Gori, već da mu pojača osjećaj da je on, kao ratni zločinac, u ovoj državi, sa ovakvom vlašću, svoj na svome.

Svečanom akademijom, kakva je trebalo da bude održana u Pljevljima, ne štiti se i ne afirmiše samo pravo Srbima u Crnoj Gori da obilježavaju istorijske datume koji su za njih od značaja, već se čuvaju vrijednosti i brani pravo Crnoj Gori da pamti i obilježava datume koji se tiču njenog duhovnog, dakle pravoslavnog identiteta i istorijskog postojanja. Obilježavanjem velikih datuma u istoriji Pljevalja i Crne Gore kakav je dan oslobođenja i ujedinjenja, mi zapravo čuvamo temeljne vrijednosti na kojima počiva izvorna Crna Gora i protivimo se nametanju vještačkog identiteta, odnosno cementiranju projekta nekakvog Montenegra koji nema nikakve veze sa onom Crnom Gorom za koju su naši preci, u borbi za slobodu, prolivali krv, pogotovo u Prvom balkanskom i Prvom svjetskom ratu. Izgleda da je predstavnicima aktuelne vlasti problem i da im je zapravo žao što su se naši preci izborili za slobodu od Osmanske imperije i Austrougarske.

Uprkos sve većoj agresiji režima, mi u Demokratskom frontu smo odlučni i čvrsto riješeni da se borimo i izborimo za adekvatan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, za njegova temeljna prava i slobode, kao i za očuvanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva istorijska Crna Gora.

Vladislav Bojović, funkcioner Demokratskog fronta i odbornik Demokratske narodne partije u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

crkva svete petke

Još 29 pljevaljskih ljekara podržalo SPC, ukupno 96

Još 29 pljevaljskih ljekara pridružilo se kolegama koji su podržali Srpsku pravoslavnu crkvu u borbi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *