četvrtak , avgust 6 2020
Početna / Vijesti / Politika / Bojović uputio dopis Evropskoj uniji zbog progona Crkve, diskriminacije Srba i svih protivnika vlasti u Crnoj Gori

Bojović uputio dopis Evropskoj uniji zbog progona Crkve, diskriminacije Srba i svih protivnika vlasti u Crnoj Gori

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović uputio je dopis Evropskoj komisiji, kao ključnom izvršnom organu Evropske unije, koja prati proces pristupanja država Evropskoj uniji i ocjenjuje ispunjenost kriterijuma za napredak i članstvo. U dopisu je ukazano na drastično povećanje obima diskriminacije prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i pravoslavnim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u  Crnoj Gori, među kojima je i veliki broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Predočeno je da progon i diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori i vjernicika Srpske pravoslavne crkve, kao i svih protivnika aktuelne vlasti, prijeti da eskalira u otvorene oblike nasilja, ugrozi opstanak Crkve i tih zajednica i drastično destabilizuje situaciju u Crnoj Gori.

 

U dopisima je prikazan diskriminatorni ustavni i zakonodavni okvir u Crnoj Gori, ukupan društveni ambijent u kojem je onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, brutalan progon jedine kanonske, državotvorne i istorijske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i namjera državne vlasti u Crnoj Gori da oduzima vjekovnu crkvenu imovinu, a onda i da kao državna vlast osniva „crkvu“. Navedeni su konkretni i najdrastičniji primjeri diskriminacije i prikazana je atmosfera pojačane netrpeljivosti, što za posledicu ima narasle tenzije do mjere da je Crna Gora, politikom aktuelne vlasti, praktično dovedena na ivicu građanskih sukoba.

Od predstavnika Evropske komisije zatraženo je da razmotre predočene informacije i činjenice, kako bi ih uzeli u obzir prilikom ocjene ispunjenosti evropskih standarda i kriterijuma u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i da preduzmu određene korake u skladu sa svojim mandatom i svojom nadležnošću.

Kompletan tekst dopisa možete pročitati u prilogu.

Dopis Evropskoj uniji

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Omladinski klub logo

„Omladinski klub“ na državnom budžetu

Na opštinskom sajtu objavljena je informacija da su saradnjom lokalne uprave i Ministarstva sporta i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *