ponedeljak , jul 6 2020
Početna / Vijesti / Politika / Bojović:Prisustvo Rusije na Balkanu predstavlja znak očuvanja tradicionalnih vrijednosti

Bojović:Prisustvo Rusije na Balkanu predstavlja znak očuvanja tradicionalnih vrijednosti

Član Predsjedništva DNP-a i funkcioner DF-a, Vladislav Bojović, učestvuje na prvom Rusko-balkanskom samitu narodne diplomatije na Državnom univerzitetu u Voronježu u Ruskoj Federaciji. Na Samitu, koji organizuje Rusko-balkanski centar narodne diplomatije, učestvuju brojni predstavnici Rusije, akademske zajednice, medija i civilnog sektora, kao i predstavnici svih balkanskih naroda iz više sfera društvenog i političkog života.

U svom izlaganju Bojović je ukazao na više bitnih aspekata globalnih dešavanja, ocjenjujući da formiranje Rusko-balkanskog centra narodne diplomatije predstavlja novu potvrdu jačanja veza i saradnje uz razmjenu stavova i mišljenja o aktuelnim događanjima i zajedničkim izazovima.

Bojović je istakao da prisustvo Rusije na Balkanu predstavlja znak očuvanja tradicionalnih vrijednosti, pravoslavne duhovnosti i kulturnog identiteta slovenskih naroda, uz podršku očuvanju suvereniteta balkanskih zemalja. U ovom kontekstu je ukazao na poziciju Crne Gore danas na Balkanu i šire, uz činjenicu da je Crna Gora, iako članica NATO, i dalje na geopolitičkoj raskrsnici. Posebno, jer je mimo većinske volje svojih građana, bez referenduma, uvedena u NATO, uz pritiske vladajuće političke strukture u Crnoj Gori, ogrezle u korupciji i kriminalu, a sve radi pukog održavanja na vlasti preko redovno lažiranih izbora.

Bojović je istakao da aktuelnom crnogorskom režimu ne odgovara snažno osjećanje bliskosti i naklonjenosti većinskog naroda Rusiji i pravoslavlju, čiji stožer predstavlja Ruska pravoslavna crkva. U ovom kontekstu je ocijenio da bi strateška posvećenost Rusije stabilnosti cijelog balkanskog prostora, a time i Crne Gore, bila legitimna i opravdana, tim prije što postoje prijetnje raskola u pravoslavnom svijetu i na balkanskom tlu. Bojović ulogu Rusije prepoznaje i u sve aktivnijem rješavanju pitanja Kosova i Metohije, jer je Ruska Federacija politikom predsjednika Putina onemogućila supremaciju unipolarnog svijeta i politike.

Bojović se osvrnuo i na pitanje perspektiva NATO alijanse u cjelini, navodeći realno pesimističke stavove francuskog predsjednika Makrona uz samostalno vođenje politike Turske i evidentna nastojanja Albanije da destabilizuje političke prilike na Balkanu, dok Crna Gora već petnaest godina s punom neizvjesnošću nastoji da se približi Evropskoj uniji i postane njena članica.

Ističući značaj i ugled Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja kod građana i dalje ima ubjedljivo najveću podršku, Bojović je ukazao i na uspješnu spoljnu politiku Srbije u svjetlu sve snažnije sveobuhvatne saradnje sa Ruskom Federacijom, uz činjenicu da crnogorski režim, i pored antisrpske i antiruske kampanje, uz nasilno uvođenje zemlje u NATO, nije uspio otuđiti većinu građana od kulturnog i duhovnog zajedništva sa Srbijom i Rusijom.

U ovom kontekstu Vladislav Bojović je na kraju uputio poziv i učesnicima Samita za očuvanjem svijesti o pripadnosti jedinstvenom duhovnom i kulturnom prostoru svih pravoslavnih Slovena, u čemu podrška Ruske Federacije i dalje može imati veliki značaj.

SAOPŠTENJE DEMOKRATSKE NARODNE PARTIJE

(13.11.2019.)

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

mijo lekic

LEKIĆ: Žao mi je sudije Branka Pejovića kao rodjenog brata

Bilo je za očekivati da ja i OO Nove srpske demokratije osudimo sudiju Branka Pejovića …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *