subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bolje je imati široku podršku i užu vladu nego obrnuto‼️

Bolje je imati široku podršku i užu vladu nego obrnuto‼️

Bolje je imati široku podršku i užu vladu nego obrnuto‼️

Svaka politička stranka navija za to da Vlada zavisi od nje, da bude presudno onoliko mandata koliko upravo ona ima. Dokaz da je i jedan mandat često ogroman i da može mnogo doprinijeti već smo vidjeli prilikom konstituisanja 42. Vlade, ali i u pokušaju da se izabere 44. Vlada „na hitanje i na brzu ruku“!

Bilo bi pragmatično da neki od nas navijaju svom snagom da tako bude i sada, ali Ujedinjena to ne želi i takvoj kombinatorici se ne radujemo. Stabilne vlade bez „veće većine“ od potrebne za njen izbor nema i teško da može ostvariti i dio obaveza koje su pred njom.

Ne prihvatam diplomatiju i „ambasadorske politike“ koje traže od Crne Gore i političkih subjekata u njoj da ubrzaju ili „otkoče“ procese koji su zablokirali evro integracije, a istovremeno, bez i malo diplomatskog manira, saopštavaju ko im je partner, a ko nije, odnosno, doslovce, ko može, a ko ne u Vladu? Postavlja se pitanje: kome i čemu služe izbori?
DPS i njeni tradicionalni patneri, bez obzira na nižu izlaznost, ubjedljivo su poraženi na ovim izborima. Svi zajedno imaju 31 mandat, a pobjednici iz avgusta 2020. godine 49 mandata. Sada bi nekom diplomatijom to trebalo minimizirati.
Očigledno je da niko od avgustovskih pobjednika iz dvadesete godine nema namjeru da iz Vlade isključi predstavnike manjinskih naroda, koji su osvojili deset poslaničkih mjesta, ali izgleda ni to nije dovoljno? Dakle, bez osvete, bez revanšizma, stranke manjinskih naroda biće dio nove vlade mada su skoro sve bile i ostale požrtvovani subjekti-privrženici Đukanovićeve tiranije i apsolutističke vladavine.

Ne razumijem, međutim, nijedan razlog po kojemu treba držati na distanci ili isključiti koaliciju ZBCG jer nam je neophodna podrška najmanje 49 poslanika za sistemske stvari i konačno regulisanje v.d. stanja u sudskoj vlasti i u tužilaštvu. To uostalom donosi unutrašnji mir prijeko potreban za rješavanje problema koji se ne rješavaju podrškom od 41 ili 42 poslanika jer će prilikom svakog odlučivanja biti preskupog pogađanja i političke trgovine.
Za svaku Vladu je mnogo važno da dobije podršku spolja, za ovu i još mnoge buduće čak je i presudno, jer su uništeni svi resursi koji su omogućavali suštinsku nezavisnost, samostalnost i državno dostojanstvo.
Ipak, ako nema podrške iznutra ili ako je neiskrena, uzaludno je aplaudiranje spolja. Vjerujem da ovo jako dobro znaju kolege u PES-u i da ćemo svi zajedno pokazati zrelost koja je nedostajala mnogima nakon 30. avgusta.
Uvesti Crnu Goru u stabilne procese i imati podršku ubjedljive većine najvažniji je projekat ove nove vlade. Od toga zavisi realizacija svih drugih, najavljenih projekata, pa i programa Evropa sad 0.2.

Uvijek je bolje imati široku podršku i užu vladu nego tijesnu podršku i široku vladu.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.