četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Bolnica punu godinu nije bila u stanju da nabavi rezerve kiseonika

Bolnica punu godinu nije bila u stanju da nabavi rezerve kiseonika

Nevjerovatno zvuči da pljevaljska Opšta bolnica za godinu dana trajanja epidemije korona virusom nije imala obezbjeđene reserve kiseonika, koji znači život za ugrožene pacijente, već se svakodnevno dva puta dnevno išlo u Bijelo Polje za punjenje po 15 flaša. Znači da je Bolnica godinu funkcionisala tako što je kiseonik punjen dva puta dnevno.

Kako su Pljevaljske novine nezvanično saznale od zaposlenih, za liječenje kovid pacijenata u Opštoj bolnici Pljevlja dnevno se troši oko 30 flaša kiseonika, koliko ih trenutno imaju. To znači da je Bolnica nije posjedovala rezerve kiseonika ili ih je imala za jedan dan. Postavlja se pitanje u slučaju priliva većeg broja pacijenata kojima je potreban kiseonik na koji način bi bio riješen problem nedostatka kiseonika?

Na poziv Bolnice za pomoć prvo su se javili iz pljevaljske firme “Roto Term” i dali 20 boca za kiseonik. U Bolnici očekuju da će Rudnik uglja i Termoelektrana pomoći Opštu bolnicu sa bocama za kiseonik i drugom potrebnom bolničkom opremom. Kako kažu upućeni potrebno je minimalno 100 boca kao bi Bolnica uvijek imala reserve kiseonika do tri dana.

Prema veličini u upotrebi su cilindri za kiseonik od 40 litara (koji sadrže 6.000 litra kiseonika), 10 litara (koji sadrže 1.500 litra kiseonika), i od 2 litra (sa 300 litara kiseonika).

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.