četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bojović: Bolnica u Pljevljima – primjeri diskriminacije Srba i pravoslavaca

Bojović: Bolnica u Pljevljima – primjeri diskriminacije Srba i pravoslavaca

Kako se nezadovoljstvo vjerujućeg naroda u Pljevljima povećava i kako litije za odbranu svetinja postaju sve snažnije i sve odlučnije, uz zadivljujuće istrajavanje naroda, istovremeno se pojačava diskriminacija Srba i pravoslavaca prilikom zapošljavanja, kao i mutni poslovi predstavnika vlasti.

Navešćemo sada i primjer pljevaljske Bolnice.

Poznato je dobro da su i direktor Bolnice u Pljevljima i direktor Doma zdravlja muslimani, postavljani od strane ministra isključivo po principu partijske podobnosti i poslušnosti, uz beskrupuloznu diskriminaciju Srba i pravoslavaca. Za direktora Bolnice, na nedavnom konkursu, prijavio se i kandidat srpske nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti, koji je pri tom doktor subspecijalista sa višedecenijskim radnim iskustvom u ovoj bolnici. Međutim, izabran je musliman, koji je pri tom stomatolog, bez radnog iskustva u bolnici. Dalje, uprkos tome što se na nedavni konkurs za novog pravnika Bolnice u Pljevljima prijavio i Srbin pravoslavac, koji je regularno završio Pravni fakultet u Kragujevcu i koji je tokom svoje duge profesionalne karijere obavljao različite odgovorne poslove u upravljačkim strukturama, za novog pravnika u Bolnici izabran je ponovo musliman koji je završio privatni fakultet za poslovne studije i pravo, na privatnom univerzitetu Union, sa prosječnom ocjenom 6,13. Pored toga, poznato je da u pljevaljskoj Bolnici i Domu zdravlja postoje dvostruki aršini kada se od strane uprave tolerišu prestupi, propusti i neetičko ponašanje onih medicinskih radnika koji su muslimani i onih za koje je poznato da su Srbi i pravoslavci. Treba pomenuti i da kada direktor Doma zdravlja angažuje ljekare iz drugih država, to po pravilu nisu ni Srbi ni pravoslavci, već opet muslimani.

Više puta smo pozivali nadležne organe da se pozabave nabavkom skupe opreme za Bolnicu, pošto postoje indicije da se tom prilikom sprovode ozbiljne malverzacije, kao i da u ovim poslovima ispitaju ulogu i učešće ministra zdravlja, koji je opet musliman. Djeluje da aktuelnom ministru zdravlja odgovaraju samo oni kojima može da manipuliše i sa kojima bi mogao da pravi talove, umjesto da se pozabavi unaprjeđenjem životnog standarda zdravstvenih radnika i rješavanjem problema vrlo zapuštene zdravstvene zaštite.

Ako ovome dodamo da direktor Doma za stare u Pljevljima nije ni Srbin ni pravoslavac, da direktor Poreske uprave Pljevlja nije ni Srbin ni pravoslavac, direktor Biroa za zapošljavanje u Pljevljima nije ni Srbin ni pravoslavac, da direktori dvije gradske osnovne škole u Pljevljima nisu ni Srbi ni pravoslavci, da u skoro polovini seoskih škola u Pljevljima direktori nisu ni Srbi ni pravoslavci, da upravnik Pošte u Pljevljima nije ni Srbin ni pravoslavac, da direktor Uprave za šume sa sjedištem u Pljevljima nije ni Srbin ni pravoslavac… onda možemo samo da konstatatujemo stanje drastične neravnopravnosti i nepravde. I da ne bi bilo dileme, upravo je DPS u Crnu Goru uveo nacionalno prebrojavanje kroz dugogodišnju brutalnu i sistematičnu diskriminaciju i neravnopravan status jedne nacionalne i vjerske zajednice u odnosu na druge.

Političke promjene su očigledno nužne kako bi se uistinu obezbijedio ambijent pravne i građanske države, kroz primjenu principa: sva prava svima, uz zastupljenost zaposlenih u državnim i lokalnim organima, ustanovama i preduzećima shodno učešću u ukupnom stanovništvu. Imamo nažalost i dalje zapanjujuće ćutanje delegacije EU u Crnoj Gori i zapadnih ambasada. Ako žele regularne izborne uslove u Crnoj Gori i stabilizaciju prilika, navedene međunarodne adrese moraju se pozabaviti i biračkim spiskom i zloupotrebama državnih resursa u partijske svrhe i diskriminacijom Srba koji po poslednjem popisu čine trećinu stanovništva u Crnoj Gori.

Narod na litijama, ionako ogorčen zbog ukupnog ambijenta nepravde, pljačke i teškog ekonomskog položaja većine, neće odustati od namjere da odbrani svoje svetinje. Zbog toga su uzalud i ove predizborne mutne radnje i pojačana diskriminacija Srba i pravoslavaca prilikom zapošljavanja. Sve je više građana koji otkazuju poslušnost ovoj vlasti jer shvataju da se raširena socijalna nejednakost, nepravda i diskriminacija, čiji je vrhunac udar na svetinje, ne može više tolerisati.

Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Lekić: Kukavice i kriminalci iz DPS-a nas neće zaustaviti

Sa deponije pljevaljske političke scene juče se javila lokalna ispostava organizovane kriminalne bande. U njima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.