utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima lane od 796 bolovanja 31 bilo zbog tumora

U Pljevljima lane od 796 bolovanja 31 bilo zbog tumora

Za 796 bolovanja u Pljevljima isplaćeno oko 230.000 evra

Bolovanja preko 60 dana, tokom 2020. godine, koštala su državu oko 6,3 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Fonda za zdravstveno osiguranje. Bolovanja Pljevljaka duža od dva mjeseca čine 3,7 odsto ukupnog iznosa, odnosno oko 230.000 evra, kazali sui z Fonda za Pljevaljske novine. Izgubljeno je čak 1.157.805 radnih dana.

– Pokazatelji bolovanja preko 30 dana, koje je cijenila Prvostepena ljekarska komisija, za period 01.01-31.12.2020.godine, prema preliminarnim podacima, prikazuju da je ukupan broj slučajeva bolovanja u Crnoj Gori 13.122, dok je broj izgubljenih radnih dana 1.157.805. Pokazatelji bolovanja preko 30 dana, koje je cijenila Prvostepena ljekarska komisija, za period 01.01-31.12.2020.godine, prema preliminarnim podacima, prikazuju da je ukupan broj slučajeva bolovanja u Pljevljima 796, dok je broj izgubljenih radnih dana 61.627 – navodi se u odgovorima Fonda.

Na pitanje zbog čega su građani Crne Gore najčešće bili na bolovanju, iz Fonda kažu da su bolovanja duža od 30 dana najčešće otvarana zbog trudnoće, a bolovanja duža od 12 mjeseci – zbog tumora.

– Bolovanja preko 30 dana, na nivou Crne Gore, najčešće su  otvarana zbog održavanja trudnoće, a druge dijagnoze zbog kojih su osiguranici najviše išli na bolovanje su:  povrede trovanja i posledice djelovanja spoljnih faktora, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, šifre za specijalne potrebe, faktori koji utiču na zdravstveno stanje i kontakt sa zdravstvenom službom i duševni poremećaji i poremećaji ponašanja. Bolovanja duža od 12 mjeseci, na nivou Crne Gore, najčešće su otvarana zbog dijagnoza: tumori, duševni poremećaji i poremećaji ponašanja, povrede trovanja i posledice djelovanja spoljnih faktora, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, bolesti sistema krvotoka i dr. Bolovanja preko 30 dana, na nivou Pljevalja, najčešće su otvarana zbog dijagnoza: šifre za specijalne potrebe, povrede trovanja i posledice djelovanja spoljnih faktora i bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, dok su bolovanja duža od 12 mjeseci u Pljevaljima najčešće otvarana zbog dijagnoza: tumori, faktori koji utiču na zdravstveno stanje i kontakt sa zdravstvenom službom i bolesti nervnog sistema. Ukupan broj slučajeva bolovanja u PJ Pljevlja zbog dijagnoze tumori bio je 31 – zaključuju iz Fonda.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pretežno sunčano i toplije vrijeme

Na sjeveru Crne Gore danas ujutru po kotlinama magla ili niska oblačnost, tokom dana pretežno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.