četvrtak , avgust 13 2020
Početna / Vijesti / Politika / Bošković: Okidač hibridnog rata Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Bošković: Okidač hibridnog rata Zakon o slobodi vjeroispovijesti

„PROTESTI IMAJU NAJMANJE VEZE SA ZAKONOM“

Naučili smo određene lekcije iz hibridnog rata koji se trenutno vodi u Crnoj Gori, a čiji je okidač Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Bošković u Briselu
Bošković u Briselu (Foto: Miloš Rudović)

Nabavka helikoptera će koštati između 1,5 do 2 miliona eura

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da će nabavka četiri nova „Bell 505“ helikoptera, kako se očekuje, koštati između 1,5 i dva miliona eura.

„Oni, zavisi naravno od opreme, obuke, rezervih djelova, koštaju po helikopteru  negdje između milion i po i dva miliona eura. Zavisi kakav će biti konačni dogovor sa Bell-om. U tom rasponu će se kretati i konkretna cijena svakog helikoptera,“ kazao je Bošković na pitanje „Vijesti“ o aranžmanu.

Crna Gora je prethodno od „Bella“ kupila tri višenamjenska helikoptera.

Bošković je pojasnio i da je dinamika trgovine dogovorena .

„Trebalo bi da, ako  sve bude kako smo  dogovarali, jedan „Bell“ dođe sredinom ove godine, a drugi do kraja ove godine. Dva u 2021. godini. Sve bismo to finansirali iz našeg redovnog budžeta, tako da mislim da je na taj način, što se tiče helikopterskih jedinica, završen proces modernizacije za jedan period,“ kazao je on.

Nakon završetka procesa modernizacije pješadijskih  snaga, na red bi trebalo da dođe Mornarica, koja je, prema riječima ministra, i najizaziovna.

„S obzirom i na naslijeđene probleme i koncepciju koja  još uvijek nije  definisana na koji način razvijati Mornaricu u sljedećem nekom srednjeročnom ili dugoročnom razdoblju, kad je Crna Gora u pitanju,“ kazao je on.

Slanje crnogorskog vojnika u Irak

Bošković je kazao i da se slanje prvog crnogorskog vojnika u Irak može realno očekivati u drugoj polovini godine.

„Dobra strana je što su razjašnjene sve nedoumioce sa iračke snage i koalicije i naravno NATO kao jednog od članova te koalicije. I irački premijer je pozvao NATO da bude dio snaga koje će vršiti obuku i aktivnnosti. Mi smo u decembru donijeli tu odluku, spremni smo da učestvujemo u toj misiji i zavisiće od same dinamike na terenu kako bude implementirano od strane NATO, tako će biti i implementirana u Crnoj Gori. Ako mene pitate kad bi najrealnije moglo biti, to je drugi dio ove godine kad bi prvi vojnik mogao biti dio te misije”,  kazao je Bošković danas u Briselu.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret za pljevlja

BOMBARDOVANJA

Iz pamćenja našeg stradalnog i vječno raspetog naroda, nikada niko neće moći da izbriše sjećanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *