nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Bošković: Za sad nam ne treba dodatna pomoć NATO saveza

Bošković: Za sad nam ne treba dodatna pomoć NATO saveza

Trenutno stanje na terenu pokazuje da za sada ne postoji potreba za većim angažovanjem NATO-a kada je u pitanju borba Crne Gore sa koronavirusom, jer stvari za sada držimo pod kontrolom. Ako bude potrebe svakako ćemo aktivirati onaj zahtjev koji smo na početku poslali Briselu, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar odbrane Predrag Bošković.

Koliko pripadnika Vojske Gme Gore je angažovano na zaštiti crnogorskih građana u vrijeme pandemije i na kojim zadacima?

BOŠKOVIĆ: Oko 200 pripadnika VCG angažovano je na zadacima koji se tiču borbe protiv širenja koronavirusa. Pripadnici VCG fizički obezbjeđuju karantine širom zemlje, dok helikopterska eskadrila prevozi, ugrožene, opremu i druga sredstva. Služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne odbrane (HBRNO) formirala je tri stacionarne stanice za dekontaminaciju u Danilovgradu, Baru i Igalu, kroz koju su prošle stotine prevoznih sredstava, uključujući i vazduhoplove.

Takođe, mobilni timovi za dekontaminaciju angažuju se na teritoriji cijele Crne Gore, najčešće na dekontaminaciji zdravstvenih, ali i ostalih ustanova i lokacija na kojima je to potrebno. Oni su svakodnevno na terenu, bez slobodnog dana, od kada je registrovan prvi zaraženi od koronavirusa.

Da li, prema Vašem mišljenju, u ovakvim momentima građani mnogo bolje uviđaju značaj vojske?

BOŠKOVIĆ: Vojska je institucija čiji kapaciteti, najčešće, dolaze do izražaja u kritičnim situacijama. VCG uživa povjerenje građanja, koje je, sigurni smo, opravdano i našom ulogom u borbi protiv koronavirusa. Kao i uvijek, tu smo da služimo svom narodu i državi, što smo sigurni da građani prepoznaju i cijene.

Iako se često obuka i veći dio vojnih aktivnosti dešava van očiju javnosti, upravo u ovakvim trenucima obučenost i motivacija pripadnika VCG ih prikaže u najboljem svijetlu. Tako je ovih dana posebno vidljivo to što radimo. Pored čuvanja karantina, brige o ljudima koji tamo borave, čuvanja Kliničkog centra, dekontaminacije zdravstvenih ustanova, kasarni VCG, javnih ustanova, prevoza ugroženih, opreme, posebno smo angažovani i u gašenju požara na sjeveru države.

Da li među oboljelima od koronavirusa ima pripadnika VCG ili Vašeg resora?

BOŠKOVIĆ: Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore niti službenik Ministarstva odbrane, nije zaražen koronavirusom. U karantinu su tri službenika Ministarstva, dok je šest u samoizolaciji.

U samoizolaciji je i 87 pripadnika VCG, a tom broju treba dodati i 26 pripadnika XI kontigenta misije Resulute Support, koji su 10. aprila prevezeni svojim kućama, u samoizolaciju nakon Četmaestodnevnog karantina.

Da Ii se usljed krize izazvane pandemijom razmišlja o smanjenju broja vojnika u NATO misijama u kojima učestvuje Crna Gora (Letonija i Avganistan) i da li planovi o slanju do dva vojnika u misiju u Iraku, podliježu promjeni?

BOŠKOVIĆ: Globalna pandemija koronavirusa ne utiče negativno na rad kontingenata Vojske Crne Gore u misiji ,,Odlučna podrška“ u Avganistanu i NATO-aktivnosti „Isturenog pojačanog prisustva” u Letoniji.

Sve aktivnosti realizuju se u skladu sa smjernicama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i onima koje su izradile NATO komande.

Naravno, pomno se prati i procjenjuje razvoj situacije u svijetu koja se tiče širenja koronavirusa, tako da će se i buduće odluke o angažovanju naših pripadnika u međunarodnim operacijama donositi u skladu s tim.

Očekujete li dodatnu pomoć NATO -a u borbi protiv korone?

BOŠKOVIĆ: U borbi protiv pandemije kovid-19 NATO ima važnu ulogu, prije svega kao platforma za razmjenu informacija i najboljih praksi među savezničkim nacijama. Takođe, NATO mehanizmi daju mogućnost transporta najvažnije medicinske opremerkao i koordinacije vojne pomoći među saveznicima. U svim članicama Alijanse, profesionalne i visoko obučene vojne snage imaju važnu ulogu u pružnju podrške civilnim vlastima u suzbijanju širenja pandemije kovid-19, koja obuhvata logističku podršku, transport; dezinfekciju itd.

Trenutno stanje na terenu pokazuje da za sada ne postoji potreba za većim angažovanjem NATO-a kada je Crna Gora u pitanju jer stvari za sada držimo pod kontrolom. Ako bude potrebe svakako ćemo aktivirati onaj zahtjev koji smo na početku poslali Briselu. Solidarnost saveznika NATO-a je od suštinskog značaja, pa se i ovog puta pokazalo da su uzajamna podrška i jedinstvo od suštinskog značaja u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Saveznici jedni drugima pružaju pomoć u transportu medicinske, opreme sa raznih krajeva svijeta, angažovanjem medicinskih radnika tamo gdje su najpotrebniji. NATO usko sarađuje sa partnerima i drugim međunarodnim organizacijama prije svega EU, UN i SZO.

I pored aktuelne krize, NATO funkcioniše nesmetano i ostaje posvećen očuvanju bezbjednosti svojih saveznika tako da su aktivnosti, misije i operacije Alijanse u potpunosti operativne.

 

izvor: pobjeda; cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.