ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Budžetom planirana značajna sredstva za kulturne projekte

Budžetom planirana značajna sredstva za kulturne projekte

Znatno veća sredstva namijenjena kinematografiji i daljoj podršci sektoru kreativnih industrija, neke su od ključnih karakteristika Budžeta za narednu godinu, koje se tiču kulture.

Kada je riječ o razvoju filma, u tu namjenu će tokom 2020. godine biti opredijeljeno 1,6 miliona eura, što je gotovo 40 odsto više u odnosu na tekuću fiskalnu godinu. Biće to tek jedan od mehanizama putem kojih će Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore nastojati da u godini koja slijedi pruže dodatni podsticaj kinematografskim radnicima.

Sa druge strane, za program podrške kreativnim industrijama, koji je pokrenut ove godine, sljedeće će biti opredijeljeno milion eura. Ta sredstva biće iskorišćena za konkurse u okviru programa “Kreativna Crna Gora”, ali i za uspostavljanje regionalnih kreativnih centara – habova i drugih sadržaja prevashodno namijenjenih mladim umjetnicima.

Podsjetimo, ove godine već su raspisana dva konkursa u sklopu “Kreativne Crne Gore” – prvim je podržano 11 projekata, a drugi je u toku.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.