četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Bugarska finansira uređenje nekadašnjeg vojnog jezera u Pametno jezero

Bugarska finansira uređenje nekadašnjeg vojnog jezera u Pametno jezero

Iz opštine Pljevlja su najavili što skoriji početak realizacije ekološki – inovativnog projekta “Pametno jezero” za rekreaciju i razonodu u Pljevljima. O projektu pod nazivom „Pametno jezero – unapređenje ostrva kao energetski, ekološki i naučno održive oblasti“, kojim se planira kompletna rekonstrukcija vještačkog jezereta u krugu nekadašnje vojne kasarne, izgrađeno za vrijeme Austrougarske vlasti, predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević razgovarao je , 4.marta u Podgorici, sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori, Nj.E. Meglenom Plugtčievom, jer je prošle godine u decembru opština Pljevlja sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Bugarske potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju tog projekta .

Uređeni prostor vještačkog jezerceta zamišljen je kao multifunkcionalni prostor, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima bugarske zvanične razvojne pomoći Crnoj Gori u iznosu od 35.430 evra.

“Uključuje stvaranje informativnog centra u samom jezeru kroz ugradnju solarnih panela, baterija i uređaja za prečišćavanje vode, kao i elektronskog ekrana za obavještavanje o pokazateljima čistoće vode i vazduha. Osnovni cilj projekta je održivo upravljanje prirodnim resursima, zaštita i očuvanje prirodne sredine i održivo upravljanje vodama i otpadom kroz uvođenje inovativnih čistih tehnologija”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika opštine Pljevlja.

Rajko Kovačević i bugarska ambasadorka

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.