nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Čak i svetosavske paketiće prvačićima pokušavaju da politizuju

Čak i svetosavske paketiće prvačićima pokušavaju da politizuju

Povodom proslave praznika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, začetnikom srpske srednjovekovne književnosti  i tvorca zakonodavstva , danas je pljevaljska humanitarna organizacija “Sveti Sava” namjenila 203 paketića svim učenicima prvih razreda u opštini Pljevlja. Danas su pokloni dostavljeni gradskim školama a tokom  narednih dana biće isporučeni i ostalim prvacima sa područja opštine.

Pokloni, imaju isti sadržaj  slatke i slane dječije zanimacije, a zavisno od pakovanja u jednima se nalaze bojanke i slikovnice o Svetom Savi, kako bi svi učenici bez obzira na vjeroispovjest, mogli zajednički da uživaju u proslavi praznika svojih sugrađana.

Kako se u Crnoj Gori svaka ideja pokušava politizovati ili predstaviti kroz lošu namjeru, da li zbog poluvjekovnog gušenja vjerskih sloboda od strane komunističke vlasti, i danas je bilo “zabrinutih”.

Djeca o vjeri uče najviše u svojim porodicama ali I u školama kroz predmete iz književnosti, istorije, likovne i muzičke umjetnosti. Strah od vjerskih osjećanja u Crnoj Gori šire ljudi koji su navikli da se klanjaju partijskim “bogovima” zarad ličnih interesa. Monoteističke religije vjerujuju u jednog Boga, kao oličenje ljubavi, milosrđa i pravde, tako da istinski vjernici bilo koje vjeroispovjesti poštuju osjećanje svakog vjernika.

U svim pljevaljskim hramovima danas su podjeljenji svetosavski paketići, koji se tradicionalno dijele poslednje tri decenije, a zbog epidemije korona virusom izostala je svetosavska akademija.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.Praznik Sveti Sava u Srbiji ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, a posle višedecenijske zabrane od komunističkog režima u Srbiju se od 1990-ih godina ponovo vraća kao školska slava.

Sveti Sava, čije je svetovno ime bilo Rastko, rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje, koji je rođen u današnjoj Podgorci. Odrekao se svetovnog života i zamonašio kao veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

Ostaje da se vidi na koji način će političke kuhinje ispolitizovati svetosavske paketiće djeci.

 

Svetosavski paketići
Svetosavski paketići

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.