subota , april 4 2020
Početna / Vijesti / Politika / ČARMAK: REFERENDUM ILI LJUBAV

ČARMAK: REFERENDUM ILI LJUBAV

Već godinama se grubo manipuliše majskim referendumom 2006. godine. Referendum stoji na ideološkom pijadestalu opljačkane Crne Gore, kao neprikosnoveno oružje režima, kao dozvoljeni udarac ispod pojasa i kao Domaklov mač svakome ko želi od Crne Gore da stvori nešto veće i nešto iskrenije. Crnogorskim referendumom nije započet nikakav novi politički život države Crne Gore, a još manje nije iz temelja stvoren.

Međutim, započet period nasrtaja na njeno istorijsko nacionalno biće, na njeno duhovno nasleđe i na njen narod. Započeta je era falsifikata, krađe i međunarodnog klevetanja svega crnogorskog.

Započeta je era tajkunskih dinastija, plagiranih državnih simbola, era nametanja nedorečenih agresivnih ideoloških stavova. Započeta je era ekonomije bez privrede, istorije bez utemeljenja i ideologije bez moralnog oslonca.

Sramno, crnogorski režim i danas govori da je glasanje za „NE“ 2006. na referendumu bilo glasanje protiv Crne Gore. Baš to „NE“ je bila najsnažnija kritika protiv stvaranja kasabe, protiv ideološke avlije i protv fabrikovanih etiketa koje zamjenjuju državnu slobodu, vladavinu prava i pravde, ali to svakako nije bio, niti je sada i najmanji nasrtaj na državnost Crne Gore.

Danas je zajednički posao svih građana da od kasabe stvore državu.
Ne samo pravnu, nego i moralnu. Ne samo međunarodno priznatu, nego i međunarodno zrelu i poštovanu. Ne samo ideošku, mračnu, stereotipnu, nego otvorenu, slobodnu i ljudsku! Posao nam je da dotle stignemo jedinstvom, odgovornošću i tihom borbom da ona postane Crna Gora, država sa istorijskim korijenima, država sa istorijskim prijateljima, sa istorijskim stremljenjima i istorijskom nadom.

Zato je uprkos svim klevetama i provokacijama, vrijedno uložiti krajnji napor u svako trpljenje radi očuvanja građanskog mira, u žrtvu skromnog, jednostavog ali bespoštednog iznošenja istine. Dok režim trguje Crnom Gorom od Brisela do Majamija, zajedno treba da je jačamo, hranimo i volimo.

Bez obzira što je Crna Gora nastala u nepristojnom referendumskom procesu, sponzorstvom kartela, oduzimanjem glasa desetinama hiljada rođenih Crnogoraca, fabrikovanjem birača, prljavim novcem, zloupotrebom sirotinje i obespravljenih, pljavim sabiranjem glasova i prijetećim vatrometima, ipak se Crna Gora rodila i dogodila kao nešto čestito. Ništa manje nije bila čestita nego u državnoj zajednici SCG, i u SRJ i u SFRJ, u Kraljevini Jugoslaviji (i ako bez političkih granica) kakva je čestita rođena kao monarhija sa krstom na vrhu, kao Kraljevina Crna Gora, zemlja tradicije, slobode, istorijskih prijatelja, državnih trobojki, dramatičnih, šekspirovskih spjevova i termopilskih bitaka i pobjeda posvećenih Hristu Bogu, Kosovskom zavjetu i Srpskoj slobodi.

Crna Gora jeste 1918. godine privremeno politički zaronila u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca državu cetinjskog unuka kralja Aleksandra Karađorđevića, ali je u istoj toj politici integralnog balkanskog konglomerata, nametnute kao “ integralno jugoslovenstvo“ u potpunosti nestala i država Srbija.

Crna Gora je svojevremeno pala kao prva žrtva politike i ideologije, u prvom činu i pripremi projekta, dok je glavna žrtva bila država Srbija, sa cjelokupnim nacionalnim srpstvom, zastavom, imenom, granicama i himnom, već deset godina kasnije. Sam četnički pokret, kojim se srbofobno manipuliše u Crnoj Gori, iznikao je iz njedara politike integralnog jugoslovenstva, a ne nikakvog nacionalističkog srpstva ili velikosrpstva. Ideologija građena u postupnim fazama, kao i aktuelna crnogorska danas, nije izdržala i nije mogla izdržati velike, neumoljive sudare sa vremenom, istorijom i narodom.

Upravo ta istorija, to vrijeme i taj narod svjedoče da crnogorska državnost nije bila žrtvovana Srbiji, niti „Velikoj Srbiji“, već mnogo složenijem Jugoslovenskom projektu, ideologiji konglomerata, veličine i apetita. Nestanak njenog državnog integriteta nije bio usamljen, pojedinačan i zasnovan na nacionalnoj mržnji prema Crnoj Gori ili bilo čemu crnogorskom. Represija na kojoj je zasnovan ovaj projekat nije bila bila je snažnija u Srbiji nego li u Crnoj Gori, sa nametnutim ustavom kao pravnim potpisom svega toga. Ako je kralj Crne Gore Nikola dertonizovan tom politikom, onda je nekadašnji predsjednik srpske vlade takođe Nikola, praktično ubijen u sprovođenju iste politike kralja Aleksandra, mladog i ambicioznog cetinjskog unuka.
Sve je to i tada bio toliko puta viđen čin nespretne megalomanske vlasti i nametanja neutemeljenih političkih ideja.

Danas se ti tužni događaji u nedostatku drugih argumenata crnogorskih predsjedničkih savjetnika, ideološki koriste kao čin nacionalnog nasilja, pa čak i navodnog rata i mržnje Srbije prema Crnoj Gori, i ako su se ove države od njihovog nastanka istorijski, duhovno, privredno, politički i vojno podupirale, i ako u njima živi jedan narod koji govori jednim jezikom, i ako su patile od istih ideoloških boljki od integralnog jugoslovenstva, preko komunizma, do dukljanstva i naprednog srbijanstva, konačno i ako su se branile od istih zavojevača i okupatora i bile pod pokroviteljstvom istih velikih sila.

Bez obzira na sve političke stanputice, stare već skoro jedan vijek, politički koncept integralnog jugoslovenstva nikada nije pogodio državnost Crne Gore i državnost Srbije, onako kako ih danas pogađaju koncepti crvenohrvatskog Montenegra i napredne Srbije sa državom „Kosovo“ u svom susjedstvu.

Što su ovakvi koncepti državnosti agresivniji i nametljiviji, to je državna postojanost Crne Gore i države Srbije neuporedivo manja, nerealnija i dalja od svog istorijskog, organskog i duhovnog postojanja. Razlika između realne organske državnosti i vještačkog međunarodnog ugleda zasnovanog na dnevnim interesima velikih sila je ista kao razlika između naših pojedinačnih ličnosti, autoriteta u realnom životu, društvu, poslu i porodici, u odnosu na virtuelnu sliku naših korisničkih profila na društvenim mrežma, slučajnih rezultata trenutka, naklonjenosti trendovima, forsiranim sponzortvima i interesnim simpatijama administratora mreže.
Zbog toga Crna Gora nije začeta na referendumu 2006. godine, jer taj proces ovdje znači proces podjela i pljačke Crne Gore.

Dakle, Crna Gora je rođena u ljubavi i žrtvi brojnih generacija njenog istinskog naroda.

Zato se Crna Gora preporađa u Svetim Litijama. Zato Crna Gora jača Duhom i državnošću. Da nije te ljubavi i te snage, Crna Gora danas ne bi postojala, ne bi ni jednoga trenutka preživljela podjele, nemoral, ne-čast i lopovluk većine organizatora i sponzora referenduma iz 2006. godine.

Crna Gora ne bi preživjela interesne, političke, ideološke i lične zablude Mila Đukanovića, njegovih savjetnika, plaćenih ideologa i lažnih duhovnika, njegovih novinara koji ga izvještavaju da na Svetim Litijama nema naroda, da su to slike fotošopa, da svakog četvrtka i nedjelje ulicama Crne Gore šetaju stranci, i da su krcate crnogorske ulice samo halucinacija, lažna slika koju stvaraju velikosrpski mediji.
Rodila se Crna Gora, valja je voljeti…

Ovo nisu litije protiv države. Ovo su litije ljubavi, državnosti i kritike jednog promašenog ideološkog puta. Danas kao i 2006. godine, ponovo kažem ljubavno, kritiičko i državotvorno „NE“ ovom režimu i ovoj ideologiji, ali srećom ovaj put to radim sa onima koji su 2006. godine, rekli referendumsko „DA“ bez zadnje namjere i posebnog interesa, misleći da čine istorijsku pravdu Crnoj Gori.

Sa onim ljudima koji su „DA“ rekli bez nadoknade i konačno bez želje da Crna Gora postane njihova privatna, svojevoljna prćija i našminkana kasaba, koju mogu rasprodavati kako hoće i dokle hoće, sa sve privredom, naodom, ali i Crkvom!

Danas zajedno branimo državnost Crne Gore, kritički i zaštitnički, zajedno sa istom ljubavlju i istom molitvom na Svetim Litijama.

Danas zajedno odbacujemo bezbožništvo, fašizam, otimanje svetinja i svako dramatično prokletstvo koje su iz krajnje brige ostavili naši preci.

Prokletstvo koje su ostavili baš zbog tragične, proročanske mogućnosti da se u Crnoj Gori desi ovo što se danas dešava, prokletstvo koje je zbog novca i vlasti bez razmišljanja prihvatio na sebe i državu današnji crnogorski režim i njegovi slijepo odani ljudi.

Danas zajedno, solidarno glasamo „NE“ podjeljenoj, tragičnoj i zavađenoj Crnoj Gori. Glasamo „DA“ za svetu, istorijsku i državotvornu Crnou Goru.

Danas se ne održavava referendum, uprljani proces manipulacija, nasilja, mržnje i podjela. Danas se održavaju Svete Litije, konačni čin ljubavi, svetosti i državotvornog jedinstva. Danas spasavamo državu od prokletstva naših otaca, vojnika i svetaca. Idemo na Svete litije za blagoslov porodice, za istinski napredak i progon svakog prokletstva kojim smo zagađeni.
Zbog toga u ovom vremenu pobjeđuju država, narod i Crkva, a još jednom gube bitku, ali i vjekovni rat, ideološki prevaranti, lopovi i nametljivci svake vrste kojih se Crna Gora nagledala od kada se rodila u ovom kamenu, u ovom zbjegu slobode, od kada je zasijala svojim karakterom u shvatanjima i krvi, ljubavi i molitvi naših svetih predaka, od kada se obnovila u nadi naših neiskvarenih i dobrih potomaka.

 

IZVOR: facebook

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mijo Lekić, SO PV

LEKIĆ – Nuhodžiću, Hrapoviću: Ko je sledeći prebijeni Pljevljak?

Zlo rađenje, gotovo suđenje – kaže narodna poslovica! U jeku borbe cijelog čovječanstva protiv opake …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *