ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Čarobne Zoricine ruke u čast mitropolita i patrijarha

Čarobne Zoricine ruke u čast mitropolita i patrijarha

U Skerlićevoj ulici oslikan savršen mural “Dogodine na Lovćenu”

Zahvaljujući čarobnim rukama naše sugrađanke Zorice Bajčete, u Skerlićevoj ulici, na popularnom “Igralištu familija”, nastao je jedan od najljepših murala. Svega sat nakon završetka, fotografija murala posvećenog blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i blaženopočivšem patrijarhu Irineju, obišla je region i izazvala dubok naklon. Pljevaljska javnost navikla je na predivan Zoricin umjetnički izraz, no, čini se da je ovog puta u vjerodostojnosti prevazišla samu sebe, što potvrđuju brojne čestitke.

Zorica za Pljevaljske novine kaže da je oslikavanje murala trajalo desetak dana, te da je dizajn uradio Božo Lučić, naš Pljevljak koji je završio vizuelne komunikacije i grafički dizajn, a koji je inače sa društvom naslikao murale posvećene Njegošu, Nikoli Tesli…. Dimenzije novog murala su 5,6×3 metra.

– U svim tehničkim poslovima u izradi su mi pomogli Božidar Čabarkapa, Božidar Mršović, Diko Petrović… Bez njihove pomoći ne bih mogla sama. Ta grupa momaka sa igrališta je zaista nevjerovatna u svojoj energiji, žaru i istrajnosti i ja im ovim putem zahvaljujem. Ovo mi nije prvi mural, radila sam nekoliko njih u enterijeru, ali na ovaj sam zaista ponosna. Stanari okolnih zgrada i svi koji su sa namjerom svratili da vide kako stvaramo, reagovali su sa oduševljenjem. Dobili smo toliko pohvala i vidim da je fotografija murala za samo nekoliko sati nakon završetka, na društvenim mrežama mnogo puta podijeljena – kaže Zorica.

Od donošenja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, širom Crne Gore, ali i Srbije i Republike Srpske, nicali su murali posvećeni borbi pravoslavnog stanovništva za očuvanje svetinja. Mnogi od njih posvećeni su blaženopočivšem mitropolitu. Javnost je sa oduševljenjem pozdravljala umjetnička djela vjernog Đedovog stada, no, čini se da je mural u Skerlićevoj posebno dirnuo javnost širom regiona.
mural

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.