ponedeljak , april 6 2020
Početna / Vijesti / Društvo / CDT poziva na obnovu dijaloga o izbornim zakonima

CDT poziva na obnovu dijaloga o izbornim zakonima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apeluje na predlagače izbornih zakona da ne šalju predloge na plenum već da, kako su kazali, naprave još jedan napor i da dogovore usvajanje izbornog zakonodavstva. Pozivaju predlagače zakona da ne gaze demokratske norme i da ne vuku jednostrane poteze.

Iz CDT-a navode da su osnovni postulati demokratije da se izborno zakonodavstvo usvaja dogovorom, odnosno, što je moguće širim konsenzusom.

„Međutim, ispostavilo je da su kod nas ključni postulati vlasti i opozicije – zloupotrijebi okolnosti ili ucijeni protivnika“, kazali su iz CDT-a.

Da bi taj proces bio uspješan, ističu, partije moraju biti veće od sopstvenih interesa, a to u dosadašnjem dijelu rada, kako su kazali, često nije bio slučaj.

„Mora se ponovo pokrenuti proces razgovora i napraviti što širi obuhvat oni kojih učestvuju u njima. U te razgovore se mora uključiti makar većina opozicionih poslanika. Rizikujemo da dobijemo finalnu potvrdu da smo postali društvo koje nije sposobno da samo rješava probleme“, navodi se u saopštenju.

Ako nijesmo sposobni da rješavamo probleme onda, kako su kazali, kao društvo prizivamo mentore ili protektorate, a to, ističu, ne priliči ozbiljnoj državi. IZ CDT-a upozoravaju da ćemo ako ne znamo da ih rješavamo, vrlo brzo živjeti posljedice te nesposobnosti.

„Velika je odgovornost poslanika – građani i građanke očekuju da za njih neko rješava probleme, a ne da ih multiplicira“, kazali su iz CDT-a.

Ako se ovo ne riješi na pravi način još jednom će se, kako su kazali, postaviti pitanje svrhe postojanja Skupštine.

„Ta će institucija umjesto da bude ‘dom demokratije’ postati ‘dom gubitništva’ i uzalud potrošenog novca građana“, zaključuje se u saopštenju CDT-a.

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

stećci

Mreža NVO Sjevera: Da li ćete i kada vratiti ukradene stećke?

Nevladina organizacija “Mreža NVO-a sjevera” oglasila se povodom odnesenih stećaka iz sela u okolini Pljevalja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *