subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ceković: Ako bude potrebe AEM će ponovo reagovati

Ceković: Ako bude potrebe AEM će ponovo reagovati

Agencija za elektronske medije (AEM) prati rad svih medija i ako se ukaže potreba Savjet će regovati, kazala je Elvira Ceković iz AEM-a.

Podsjećamo, Savjet AEM-a je na tri mjeseca ograničio reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Hepi i TV Pink M iz Srbije, zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM).

Ceković je gostujući u Jutarnje programu TVCG kazala da je prilikom donošenja odluke SAEM imao u vidu to da se, učestalo posebno od decembra 2019. godine a i prije toga, emituju programski sadržaji u kojima se promovišu mržnja i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Odluka je donijeta vodeći računa da ne dođe do ugrožavanja slobode izražavanja“, kazala je Ceković.

Ona je podsjetila da su Konvencija o prekograničnoj televiziji i Direktiva o audiovizuelnim uslugama inkorporirane u naš i zakon Srbije te da su se svi mediji i u Crnoj Gori i u Srbiji obavezali da poštuju međunarodne standarde koji između ostalog kažu da nije dozvoljeno promovisati mržnju, netoleranciju, diskrimanaciju i druge standarde. Nakon reagovanja AEM-a srpska agencija, kako je dodala, nije smatrala da standardi nijesu kršeni pa je SAEM nakon toga donio odluku o zabrani emitovarnja pdređenih sadržaja.

„Prekršaji su uočeni negdje u oktobru novembru 2019. intenzivirano je u decembru. To je krajnja mjera“, kazala je Ceković.

Prema riječima Ceković, ako bi bilo novih kršenja procedura bi ponovo bila porenuta.

„Pratimo rad svih medija i ako se ukaže potreba savjet AEM-a će reagovati“, kazala je Creković.

Ona je istakla da se AEM nada poštovanju svih standarda.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.