sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Centralna banka razmatra uvođenje dodatnih mjera

Centralna banka razmatra uvođenje dodatnih mjera

Centralna banka razmatra i uvođenje dodatnih mjera, sa ciljem pružanja dodatne podrške građanima i privredi, čime bi se negativni uticaj korona virusa na građane i preduzetnike, kao i cjelokupni finansijski sistem Crne Gore, dodatno ublažio.

“U tijesnoj saradnji sa bankama, a na bazi sagledavanja pozitivnih i negativnih efekata tekućeg moratorijuma od 90 dana i odvijanja pandemije korona virusa, 45 dana pred isticanje tekućeg moratorijuma sagledaćemo potrebu produženja moratorijuma za najugroženije kategorije građana i kompanija”, saopšteno je iz Centralne banke.

Razmatra se i obezbjeđivanje efikasnog pristupa i kataliziranje povoljnih kreditnih linija finansijskom sistemu od strane Evropske banke za obnovu i razvoj za postojeće i nove klijente iz bankarskog sistem Crne Gore iz novog Paketa solidarnosti (tri milijarde dolara).

“Takođe, razmatra se obezbjeđivanje efikasnog pristupa i kataliziranje povoljnih kreditnih linija finansijskom sistemu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za postojeće i nove klijente u bankarskom sistemu Crne Gore iz 160 milijardi dolara predviđenih novih sredstava Svjetske banke”, objasnili su u CBCG.

CBCG će razmotriti i značajno smanjenje cijene povlačenja likvidnosti obavezne rezerve promjenom Odluke o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću.

“Razmatra se i mogućnosti za privremeno dalju povoljniju klasifikaciju kredita u periodu nakon okončanja faze moratorijuma”, ističu u Centralnoj banci.

Kako su saopštili iz CBCG, Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je usvojila moratorijum, a čiji se obračun kamate tokom trajanja sprovodi na identičan način kao u ostalim jurisdikcijama.

“Efekti moratorijuma su jasni: Za 20 dana primjene moratorijuma, prijavilo se ukupno 64.434 korisnika kredita, odnosno 52 odsto građana i gotovo 74 odsto privrede, dok iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,31 milijarde eura, odnosno 46 odsto ukupnih kredita u sistemu”, kažu u CBCG.

Oni su naveli da se drugi element odluke odnosi na odobravanje pogodnosti bankama iz člana odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama.

Banka, kako su kazali, može restrukturirani kredit u postupku klasifikacije aktive i izdvajanja rezervacija za potencijalne kreditne gubitke tretirati kao novoodobreni, pod uslovom da korisnik može dokazati da je njegova finansijska pozicija pogoršana ili će to u bliskoj budućnosti biti zbog negativnog uticaja pandemije korona virusa na poslovanje.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rad nedjeljom dodatni slobodan dan i uvećana dnevnica

Vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri će doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.