petak , oktobar 23 2020
Početna / Vijesti / Društvo / CGO organizovao performans u Pljevljima: Smjestimo korupciju u muzej

CGO organizovao performans u Pljevljima: Smjestimo korupciju u muzej

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 11. do 13.marta 2020, u tri crnogorske opštine, organizovao performanse kako bi i na taj način ukazali na problem korupcije na lokalnom nivou.  U Pljevljima, Budvi i Podgorici, kroz umjetničku provokaciju simbolično je ukazano na one probleme u tim gradovima koji imaju najmanji zajednički imenitelj – korupciju.

Ukazivanje na korupciju kroz angažovanu umjetnost imalo je za cilj da probudi interesovanje najšire strukture građana uz makete, zvuk i slike koje prolaze pored nas onako kako to često i sama korupcija prolazi i ostavlja veliku štetu, za razliku od ovog umjetničkog izraza. Građani su ti koji i sami moraju biti aktivni u procesu izgradnje efikasnog i transparentog sistema. Za željene rezultate u borbi protiv korupcije potrebna je sinergija institucija sistema, sa jedne strane i civilnog društva i aktivnih građana, sa druge strane.

Prvi performans održan je u Pljevljima 11. marta i kao tematiku imao je problem višegodišnjeg zagađenja ove opštine i izostanak rješenja za poboljšanje kvaliteta vazduha. Tokom jednog sata, gradom je prolazio kombi sa logom projekta, mašinom za maglu koja je praćena zvukovima vode.

Projekat „Smjestimo korupciju u muzej!“, sprovodi CGO u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), Bonum iz Pljevalja, UL-Info iz Ulcinja i Za Druga iz Petrovca, a u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije, i uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Izvor: cgo-cce.org

   

  About Pljevaljske Novine

  Pogledajte i

  pkjeclja

  Sastanak Udruženja ugostitelja Pljevalja sa predsjednicima Opštine i SO Pljevlja

  Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i predsjednik Skupštine Opštine Pljevlja Dragiša Sokić sastali su se …

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *