ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Cijene legalizacije u Pljevljima nepodnošljivo visoke

Cijene legalizacije u Pljevljima nepodnošljivo visoke

Dok tajkuni i novopečeni režimski biznismeni bivaju pošteđeni plaćanja milionskih poreskih obaveza, diktatorska, kriminogena i odnarođena vlast je novim zakonom propisala obavezu opštinama da uvedu naknadu za legalizaciju nelegalnih objekata, kojom se žestoko i iznova udara po džepu građana. Zakonom je predviđeno da cijenu legalizacije određuju lokalne samouprave, svaka za sebe. Opštinska vlast u Pljevljima je ovu mogućnost iskoristila na način što je, u nacrtu odluke, odredila drastične i nerealno visoke cijene za legalizaciju nelegalnih objekata po gradskim zonama. Predviđene cijene u Pljevljima ubjedljivo su najveće u odnosu na one u drugim opštinama na sjeveru Crne Gore.

Apsolutno je neprihvatljivo da se predložene cijene u Pljevljima kreću od 41 evro u trećoj zoni, potom 50 evra u drugoj, pa sve do 58 evra po kvadratu neto površine u prvoj zoni,  dok su u najvećem broju drugih opština niže za čak 20 do 30 evra po kvadratu. Imajući u vidu neriješene probleme sa kojima se Pljevljaci suočavaju, brojne namete i račune koji svakog mjeseca pristižu na njihovu adresu, višedecenijsko uzimanje od Pljevalja svega što se moglo i može uzeti, a istovremeno uskraćivanje Pljevljaka za elementarna prava, cijena legalizacije nelegalnih objekata upravo bi trebalo da bude najmanja u Pljevljima.

Nemamo nikakvu dilemu da utvrđene cijene legalizacije predstavljaju nepodnošljivo opterećenje i omču o vratu za veliki broj građana naše opštine. Mnogi građani Pljevalja će, za plaćanje ovako visoke naknade, bukvalno morati da odvajaju od usta, što pljevaljska vlast nije željela da uzme u obzir.

U Pljevljima postoji više hiljada nelegalno izgrađenih objekata što znači da će ovako visoka cijena legalizacije pogoditi veliki broj Pljevljaka. U velikom broju stambenih objekata u Pljevljima, usled masovnog odseljavanja stanovištva, više niko i ne živi. Ako i živi, vrlo mali broj članova domaćinstva ima zaposlenje i mogućnost da plati sve veće dažbine. U ambijentu ogromne nezaposlenosti, malih plata i penzija, izostanka investicija i novih radnih mjesta, polazeći, dakle, od ukupnog ekonomsko-socijalnog stanja, cijene naknada za legalizaciju u Pljevljima treba da budu najmanje duplo niže od onih koje je predložila lokalna uprava.

Ako izostavimo komercijalne objekte, ubjedljiva većina Pljevljaka koji su nelegalno gradili stambene objekte radili su to iz velike nevolje i nepostojanja drugog načina da riješe svoje stambeno pitanje i školuju djecu u gradu, u kojem su potom ostajali bez posla i bez elementarnih uslova za pristojan život. I sada se rupe u budžetu popunjavaju na način što režim bahato, sistematski i u kontinuitetu uzima novac od građana, koji ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem, dok oni koji su privatizovali Crnu Goru i njene resurse bivaju pošteđeni.

Upozoravamo da odlazeća lokalna vlast u Pljevljima nema legitimitet da propisuje ovako visoke cijene legalizacije nelegalnih objekata. Novi nameti, koje uvodi vlast Bošnjačke stranke, DPS-a i Socijaldemokrata, dovoljan su razlog da se cjelokupna opozicija u Pljevljima ujedini i ostvari ubjedljivu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima u maju.

Saopštenje Vladislava Bojovića, funkcionera Demokratskog fronta i predsjednika OO Demokratske narodne partije Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.