subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Članice NATO saveza usvojile Londonsku deklaraciju

Članice NATO saveza usvojile Londonsku deklaraciju

SASTANAK LIDERA ZEMALJA ČLANICA U VATEFORDU

Lideri zemalja članica sastali su se danas u Vatefordu. U Londonskoj deklaraciji, koja se sastoji od devet tačaka, pokriveno je više oblasti, prenosi portal Vijesti.

“Solidarnost, jedinstvo i kohezija su temeljni principi naše Alijanse. Dok zajedno radimo na sprečavanju sukoba i očuvanju mira, NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i suštinski forum za bezbjednosne konsultacije i odluke među saveznicima,” stoji u Londonskoj deklaraciji. Kako bismo ostali bezbjedni, moramo gledati na budućnost zajedno, poručeno je u Londonskoj deklaraciji koju su donijeli lideri zemalja članica NATO.

“U izazovnim vremenima, snažniji smo kao Alijansa, a naš narod sigurniji. Naša veza i zajednička posvećenost garantovale su nam slobodu, vrijednosti i našu bezbjednost 70 godina. Djelujemo danas kako bismo se postarali da NATO garantuje te slobode, vrijednosti i bezbjednost za generacije koje dolaze”, navodi se u tom dokumentu.

Sa samita
Sa samita (Foto: NATO)

Dok zajedno radimo na sprečavanju sukoba i očuvanju mira, NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i suštinski forum za bezbjednosne konsultacije i odluke među saveznicima,” stoji u Londonskoj deklaraciji.

U njoj se potvrđuje trajna transatlantska veza između Evrope i Sjeverne Amerike i obaveze utvrđene članom 5 Vašingtonskog ugovora da će napad protiv jednog saveznika biti smatran napadom protiv svih. Jedna od tačaka posvećena je podjeli finansijskog tereta.

“Odlučni smo da dijelimo troškove naše sigurnosti i da povećamo izdvajanja za odbranu do dva osto i 20 odsto u nove kapacitete, doprinoseći misijama i operacijama. Troškovi za odbranu van Sjedinjenih Država povećavaju se pet godina zaredom, u odbranu se ulaže preko 130 milijardi američkih dolara više. U skladu s našim opredjeljenjem sadržanim u članu 3 Vašingtonskog ugovora, nastavljamo da jačamo svoju individualnu i kolektivnu sposobnost za otpor svim oblicima napada. Dobro napredujemo. Moramo i hoćemo više,” ističe se u dokumentu.

Tačka pet Londonske deklaracije posvećena je politici otvorenih vrata i misijama i operacijama NATO.

“Radimo na povećanju sigurnosti za sve. Ojačali smo partnerstva u našem susjedstvu i šire, produbljujući politički dijalog, podršku i angažovanje sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama. Ponovo potvrđujemo svoju posvećenost dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti u Avganistanu. Povećavamo našu saradnju sa Ujedinjenim nacijama; veliki je napredak u saradnji NATO-EU. Posvećeni smo NATO-ovoj politici otvorenih vrata, koja jača Alijansu i donosi sigurnost milionima Evropljana. Sjeverna Makedonija je danas ovdje s nama i uskoro će biti naš najnoviji saveznik. Zalažemo se za uspjeh svih naših operacija i misija. Odajemo počast svim muškarcima i ženama koji su služili za NATO, i odajemo počast svima koji su žrtvovali svoje živote da bi nas sačuvali.”

Tačka šest posvećena je, između ostalog, hibridnim prijetnjama ali se pominje i Kina.“Nastavićemo da povećavamo otpornost naših društava, kao i naše kritične infrastrukture i našu energetsku sigurnost. NATO i saveznici, u okviru svojih nadležnosti, posvećeni su obezbjeđivanju bezbjednosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu da se oslanjaju na sigurne i otporne sisteme. Svemir smo proglasili operativnim domenom za NATO, prepoznajući njegov značaj za očuvanje i rješavanje bezbjednosnih izazova, poštujući međunarodno pravo. Jačamo našu sposobnost da se pripremimo, odvratimo i branimo od hibridnih taktika koje žele da naruše našu bezbjednost i društvo. Svjesni smo da rastući uticaj Kine i predstavljaju izazove sa kojima se zajedno moramo suočiti kao savez”.

Speech NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the NATO Parliametary Assembly Plenary session
 NATO Secretary General Jens Stoltenberg                                     foto: nato.int

„Čvrsto se držimo u  borbi protiv terorizma i zajedno preuzimamo snažnije akcije“, dodaje se u dokumentu. Navodi se da se povećavaju akcije zaštite na moru i u vazduhu.

„Mi dalje jačamo našu sposobnost za odvraćanje i odbranu odgovarajućom kombinacijom nuklearnih, konvencionalnih i raketnih odbrambenih sposobnosti. Sve dok nuklearno oružje postoji, NATO će ostati nuklearni savez“, poručuje se u Londonskoj deklaraciji.

Dodaje se da su saveznici u potpunosti posvećeni očuvanju i jačanju efikasne kontrole naoružanja, uzimajući u obzir preovlađujuće bezbjednosno okruženje.

„Ostajemo otvoreni za dijalog i za konstruktivan odnos sa Rusijom“, poručuje se u Deklaraciji.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.