sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ćutnja i muk na trovanje, sa prekoračenjima 17 puta većim od dozvoljenog, PM10 česticama

Ćutnja i muk na trovanje, sa prekoračenjima 17 puta većim od dozvoljenog, PM10 česticama

Zagađenje vazduha u Pljevljima dostiže granice ljudske izdržljivosti, koje je 13. januara 2017. godine,  u pet časova ujutru iznosilo  preko 845.6 mg/m3, dakle sedamnaest puta više, ili 1700 % iznad granica maksimalno dozvoljane koncentracije (MDK).  Zagađenje, kao i prošle godine, obara sve rekorde po količini labdećih čestica PM 10 u vazduhu, kaže Milorad Mitrović, predsjednik NVO ED “Breznica” u saopštenju za javnost od 15. januara.                                                                                                                                                                                    Podsjećanja radi, 19. novembra 2015. godine, koncentracija ovih opasnih materija u vazduhu iznosila je preko 560 mg/m3, što je 1 100  procenata iznad MDK. Trend se nastavio i prošle godine, kada su takođe biježena ogromna satna  prekoračenja tokom cijele godine. Niko nije našao za potrebu da građane Pljevalja obavijesti, savjetuje i upozori, da je zagađenje enorno povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanja njihovog zdravlja. Famozni plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevljima koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma je mrtvo slovo na papiru.

– Ponovo tražimo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do konačnog rešenja problema zagadjenja vazduha i potpunog prestanka opsanosti po zdravlje građana. Tražimo hitnu izradu i  donošenje Akcionog plana postupanja i zaštite zdravlja stanovništva od aerozagađenja u kriznim situacijama. Sve liči kao da se radi o nekom eksperimentu u kome se testira pojedinačna  izdržljivost građana – zamorčića, a samo područje izgleda i podsjeća na  neki veliki radioaktivni, apokaliptični opitni centar. Sve podsjeća na Černobil, navodi se u saopštenju „Breznice”, uz konstataciju da su   u  vazduhu  prisutni i drugi toksični veoma opasni hemijski elementi pogubni po zdarvlje ljudi, kao što su uran, torijum, kadmijum, benzoapiren, azotni oksidi i brojni drugi, veoma toksični hemijski elementi.                                                                                                                                                             U Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, od 250 pacijenata preko 70 odsto je iz Pljevalja. U Onkološkom odeljenju KBC-a u Podgorici, od deset pacijanata koji dođu na pregled, sedam je iz Pljevalja?! Ovi podaci očigledno nikoga ne brinu. Kao što nikoga ne brine ni Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je objavljan prošle godine i koji je pokazao katastrofalne nalaze o Pljevljima. Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele jedne zajednice i jednog naroda, koji je izgleda žrtvovan zarad nečijih viših interesa, navodi se u saopštenju pitajuući, po ko zna koji put nadležne, zašto se ne primjenjuju važeće zakonske odredbe /Zakona o zaštiti vazduha („Sl. List CG”, broj 25/10) član 21/, zašto se ne primjenjuju Ustavom zagarantovana prava građana  i zašto se i dalje toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i Sox i drugih takođe opasnih hemijskih materija u vazduhu?

-Zaštita zdravlja stanovnistva Pljevalja bi trebao i moralo biti prioritet nad svim ostalim prioritetima i predstavljati primjer u ostvarivanju ciljeva, u prvom redu preventivnog smanjenja broja oboljelih od najtežih bolesti, bez obzira na cijenu koštanja, jer bi trebalo i bilo logično, da je zdravlje građana na prvom mjestu. Ali svi i dalje ćute. Ćute ljekari pod Hipokratovom zakletvom, ćute u opštini Pljevlja, ćute i predstavnici građana u lokalnom parlamentu, izuzev par izuzetaka. Ćute i sami građani Pljevalja, gledaju svoje najbliže kako se truju, bespomoćno gledaju svoju djecu koju vode od ambulante do ambulante i ćutke se mire sa sudbinom, koja je neumoljiva i koja će uskoro morati doći na naplatu. Svi ćute, spremno, smireno i tiho čekaju kraj, zaključuje se u saopštenju „Breznica“.

 

 

Prilog: – skrin print tebele PM 10 mjerne stanice u naselju Gagovića imanje u Pljevljima, 13. 01. 2017 godine.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.